В Япония е изобретена ваксина за удължаване на живота на котките до 30 години

Лекарството вече е преминало клинични изпитвания. Помага при лечението на заболяване, което често причинява смърт при домашни котки.

За съжаление нашите домашни любимци живеят много по-кратко от нас. Средната продължителност на живота на една котка е около 15 години. Разбира се, грижите и вниманието на собствениците понякога могат да удължат този период, но дори и най-любящият собственик не е в състояние да защити своя опашат приятел от всички болести.

Съвременната наука обаче не стои неподвижна. Една от най-честите причини за смърт при котки е хроничната бъбречна недостатъчност. Това заболяване се диагностицира при почти 30% от домашните любимци на възраст над 10 години. Но сега има надежда, че болестта може да бъде преодоляна.

Екипът на японския имунолог Тору Миядзаки от Токийския университет успя да разработи ефективна ваксина и вече е показала отлични резултати в клинични изпитвания. Лекарството може да подобри бъбречната функция дори при терминално болни котки.

Подробности

Ваксината се основава на протеин, който инхибира апоптозата на макрофагите. Това съединение помага на бъбреците да се отърват от токсините с помощта на имуноглобулини.

Още през 2015 г. изследователите забелязаха, че един и същ протеин в кръвта на котките не винаги работи както трябва. И поради това животните стават податливи на бъбречна недостатъчност.

Екипът на Миядзаки сега работи, за да направи ваксината достъпна за всички собственици на котки. По предварителни данни лекарството ще започне да се продава през 2025 г.

Ако ваксината помогне да се елиминира основната причина за бъбречно заболяване, тя все пак може да удължи живота на котките до 30 години. Това е почти два пъти по-дълго от средната продължителност на живота на котките сега.

Как да удължим живота на котка

Както подчертава ветеринарният лекар Евгения Гусева, основната гаранция за дълголетието на вашата котка е правилното меню. Трябва да се обърне внимание на храненето от много ранна възраст.

Едно малко коте се нуждае от храна, която ще осигури всички важни витамини и минерали.

Като възрастен е важно да се вземе предвид благосъстоянието на котката и нейните характеристики: алергии, толерантност към определени протеини и фибри.

По-възрастните котки се нуждаят от храна, съдържаща антиоксиданти.

Освен това, е важно да осигурите на котката си добър режим на пиене. Ако вашият домашен любимец пие твърде малко, урината му ще бъде силно концентрирана, което в бъдеще може да предизвика развитие на уролитиаза.

Точно като хората, котките се нуждаят от редовна физическа активност, за да бъдат здрави. Това могат да бъдат игри със собственика, активно обучение, разходки.

Вертикалните пространства също ще помогнат за удължаване на живота на вашия домашен любимец. Къщите, леглата и висящите рафтове ще помогнат на вашата котка да се чувства по-спокойна и ще намалят нивата на стрес, което ще се отрази положително на нейното здраве.

Read Previous

5 храни от масата на стопанина, които могат да отровят вашето куче

Read Next

Защо кучетата и котките носят уловени животни на стопаните си?

Most Popular