Защо кучетата и котките носят уловени животни на стопаните си?

Някои стопани са преживявали техен домашен любимец да донесе у дома уловена мишка или птица. В този случай животното може да постави плячката до човека и да го погледне с очакване. Експертите обясниха причините за това поведение.

Дори най-сладката домашна котка или мързеливо куче все пак е хищник по природа. Ето защо, когато едно животно се окаже на улицата, инстинктите рано или късно ще вземат връх. Веднага щом кучето чуе шумолене в тревата по време на ходене, то се напряга и приклеква на земята. Котките също демонстрират същото поведение, най-често това може да се види на вилата, когато домашният любимец се разхожда из района.

Животното може да седи в засада дълго време, проследявайки мишка, гущер или птица. Веднага щом жертвата бъде хваната, домашният любимец или незабавно се справя с нея, или я влачи в къщата, сякаш се хвали с плячката пред собственика.

Може да изглежда, че домашният любимец сякаш дава плячка на собственика си, защото не напразно го поставя почти до краката на човека. Всичко обаче съвсем не е така.

Това поведение, според констатациите на учените, е разбираемо. Всичко е много по-просто.

Една от най-честите причини: вашето куче или котка искат да скрият уловения дивеч в уединен ъгъл, за да се справят спокойно с него. По пътя към мястото, към което се е насочило животното, внезапно се е появил човек. Тъй като домашният любимец се чувства в безопасност у дома и собственикът не посяга на храната му, той може безопасно да остави плячката си навсякъде, дори в средата на стаята.

Освен това животното може специално да демонстрира своя трофей на човек, но това изобщо не означава, че ще го сподели. Ако котката или кучето ви издават силни звуци и ви гледат в очите, значи домашният любимец иска да му обърнете внимание. Може би той възприема лова като игра или просто иска да се похвали с улова си.

Също така се случва, че домашният любимец е готов да сподели „вечеря“ със собственика. В този случай той няма да спре да привлича вниманието ви и ще направи всичко възможно да ви накара да реагирате на неговия трофей. В този случай обаче има важен естествен нюанс: най-вероятно котката или кучето не са уловили плячката сами, а са намерили вече мъртво животно.

През 2015 г. биолози от Куинсланд откриха, че делфините могат да дадат мъртва риба на своите роднини – така демонстрират игрово поведение. Учените предполагат, че котките и кучетата могат да взаимодействат с хората по същия начин. Не можете да обясните на домашен любимец, че хората изобщо не намират играта с мишка или птица за привлекателна.

Всеки собственик трябва да помни, че когато домашния любимец носи такъв трофей, той може да бъде опасен за здравето на животното. Особено ако намери вече мъртва птица или мишка. Плячката може да съдържа паразити, акари и дори червеи, които причиняват различни заболявания. Може и да е отровена и така да пострада любимеца.

Ето защо, ако вашият домашен любимец обича да ловува, водете го редовно на ветеринар. И не забравяйте да се обезпаразитите и ваксинирате навреме.

Read Previous

В Япония е изобретена ваксина за удължаване на живота на котките до 30 години

Read Next

Как да намалим стреса при транспортиране на домашен любимец

Most Popular