Как правилно да премахнете кърлеж от куче: инструкции стъпка по стъпка

За да може нищо да не помрачава радостта от дългите летни разходки с вашия домашен любимец, важно е да знаете правилата за защита срещу ухапвания от кърлежи. Ето как да защитите вашия домашен любимец и какво да правите, ако паразитът ви ухапе.

Основната заплаха е, че чрез слюнката на паразита могат да се предават патогени на опасни заболявания. Ако кърлежът не бъде открит навреме, рискът от заразяване се увеличава. Колкото по-дълго остава върху кучето, толкова по-висок е рискът от предаване на инфекция. Такива опасни заболявания включват пироплазмоза и борелиоза. Тези заболявания имат сериозни последици за здравето на вашия домашен любимец и могат да бъдат фатални.

Пироплазмозата (бабелиоза) се причинява от микроорганизми, които проникват в кърлежите. При ухапване инфекцията се предава на кучето. Ранни симптоми – животното внезапно става летаргично, температурата се повишава до 41 градуса, постоянна жажда. Възможно е да има следи от кръв в изпражненията и урината. Ако има симптоми на заболяването, трябва да се консултирате с лекар, тъй като колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за спасяване на вашия домашен любимец. Ако заболяването е било леко, кучето губи апетита си за кратко време.

Борелиозата (лаймска болест) е опасна, защото може да бъде безсимптомна до 3 месеца. През този период настъпва активното развитие на болестта. След това заболяването засяга вътрешните органи, кучето може да започне да накуцва (форма на артрит) и нервната система и сърцето са засегнати. При това заболяване ветеринарният лекар предписва продължителна терапия с лекарства. Важно е да започнете терапията възможно най-рано, тъй като в хроничната си форма борелиозата е трудна за лечение.

Трудността при откриването на кърлежите е, че те са много малки. Ако вашето куче има гъста, дълга коса, може да е трудно да откриете паразита. Ето защо е важно внимателно да прегледате вашия домашен любимец след разходка, за да откриете кърлежите навреме. Лесно се различава по външния му вид: кърлежите са паякообразни, така че имат 8 крака (за разлика от насекомите, които имат само 6 крака). Въпреки че рискът от заболяване е реален, ако спазвате превантивните мерки, не е нужно да се отказвате от разходките сред природата. Ако откриете кърлеж, важно е да го отстраните възможно най-бързо и да заведете домашния любимец на лекар. Това ще помогне за предотвратяване на последствията от ухапването.

Симптоми на ухапване от кърлеж

Промените в благосъстоянието и поведението на вашия домашен любимец са доста лесни за идентифициране. Всеки собственик на куче трябва да знае тези симптоми, за да ги разпознае навреме, ако здравето му се влоши. Най-често симптомите се появяват в рамките на 7 дни след ухапването, но има случаи, когато симптомите се появяват няколко седмици или дори няколко месеца по-късно. Например, куче е ухапано през топлия сезон, но болестта може да се появи през зимата. При първите признаци на заболяване вашият домашен любимец трябва незабавно да бъде заведен на ветеринарен лекар и прегледан.

 • Домашният любимец става неактивен и апатичен. Отказва да играе, почти не реагира на гласа на собствениците.
 • Загуба на апетит, в началото той яде неохотно, а след това напълно отказва да яде. Той дори не се съгласява да яде любимите си деликатеси.
 • Телесната температура се повишава, носът е горещ. Подложките на лапите и ушите също могат да бъдат горещи. Температурата се повишава до 40-41 градуса, вместо обичайните 39. Можете да измерите температурата на кучето с помощта на обикновен термометър, който се поставя плитко в ануса, докато трае измерването.
 • Животното изпитва болки в корема и реагира болезнено на поглаждане. Предпочита да лежи и да спи дълго време, отказва да ходи заради болки в мускулите и обща слабост. Появява се недостиг на въздух.
 • Промяна в цвета на урината – тя става по-тъмна, цвета на чаени листа.
 • Бледност на лигавиците.
 • В по-късните стадии на заболяването черният дроб се разрушава заради интоксикация и се появява жълт оттенък на лигавиците.

Процедура за справяне при ухапване от кърлеж

 1. Ако се открие паразит, важно е да премахнете кърлежа от кучето възможно най-скоро, без да го повредите. Мястото на ухапване се третира с йод за облекчаване на възпалението. Домашният любимец трябва да се третира с репелент срещу кърлежи.
 2. Кърлежът трябва да се постави в херметически затворен контейнер и да се занесе в лаборатория за изследване, за да се види дали носи инфекции. Обикновено резултатите от теста са готови в рамките на няколко дни.
 3. Ако тестовете потвърдят, че паразитът е носител на инфекциозни заболявания, домашният любимец трябва незабавно да бъде отведен във ветеринарна клиника за кръвен тест. Също така е важно да наблюдавате внимателно състоянието на кучето, за да забележите първите признаци на заболяване.
 4. Ако има симптоми на заболяването, е необходимо да се дават на кучето много течности. Ако откаже вода, течността се излива в устата му със спринцовка и веднага се води на ветеринарен лекар.

Как правилно да премахнете кърлеж от куче

 1. Премахването на паразита трябва да се извършва изключително внимателно. По-добре е да правите това с медицински ръкавици, за да защитите ръцете си, тъй като болестите, които са опасни за кучетата, представляват заплаха и за хората.
 2. Домашният любимец трябва да бъде успокоен и поставен под лампа, за да вижда по-добре третираната зона.
 3. Кърлежите се хранят с помощта на хипостом, специален хобот. На него има куки, благодарение на които паразитът се задържа здраво под кожата. Ето защо не трябва да дърпате кърлежа рязко нагоре – има голяма вероятност хипостомът да се отлепи и да остане вътре.
 4. На първо място, трябва да се уверите, че кърлежът излиза колкото е възможно повече. За да постигнете това, намажете кърлежа и повърхността около ухапването с растително масло. Можете да използвате памучен тампон, напоен с масло. Дихателните органи на кърлежа са разположени в задната част на корема. Това ще спре достъпа на кислород и той ще трябва да изпълзи. Вместо масло можете да използвате алкохолен разтвор, но трябва да го използвате внимателно, за да не изгорите кожата. Продуктът се нанася върху паразита няколко пъти в рамките на минута.
 5. Когато кърлежът започне да излиза, трябва да го премахнете напълно. Важно е да не повредите самия кърлеж и да се опитате да извадите кърлежа от кучето, така че главата да не остане под кожата. За да изкарате паразита, можете да използвате специална кука, която се продава във ветеринарна аптека. За целта кърлежът се прекарва между два зъба на куката, като се притискат плътно към кожата. След това бавно завъртете инструмента, докато кърлежът излезе. Не дърпайте рязко нагоре, в противен случай главата ще остане под кожата.
 6. Ако нямате специален инструмент, можете да използвате обикновени козметични пинсети.
 7. В допълнение към пинсети можете да използвате обикновен конец. За този метод е препоръчително да използвате дебели конци. Завържете конеца с примка и го сложете върху паразита. След това също внимателно го издърпвате, като го обръщате от една страна на друга.
 8. Ако главата на кърлежа все още е останала в раната, трябва да се опитате да я издърпате с пинсета. Не трябва да се опитвате да го изстискате с ръце, тъй като това може да доведе до навлизане на инфекцията в кръвта. Ако не е било възможно да се получи главата, мястото на ухапване трябва да се третира с йод и след това да се действа според ситуацията. Ако регионът има нисък процент на заболеваемост, трябва да наблюдавате благосъстоянието на кучето. Ако ухапването е настъпило в зона с висок риск от инфекция, домашният любимец трябва да бъде заведен на лекар.
 9. След отстраняване на кърлежа раната трябва да се третира с дезинфектант, а паразитът да се постави в контейнер и да се изпрати за изследване. Сега знаете колко лесно е да премахнете кърлеж от куче.

Кога имате нужда от ветеринарна помощ?

При ухапване трябва да наблюдавате поведението на вашия домашен любимец. Ако има някакви признаци на лошо здраве, летаргия, загуба на апетит, висока температура, кучето трябва незабавно да бъде отведено на ветеринарен лекар. Ако пропуснете началото на заболяването, може да има усложнения. Инфекцията засяга имунната система и вътрешните органи и оказването на помощ в по-късните етапи е много по-трудно, отколкото в началото на заболяването. Ако тестовете потвърдят наличието на инфекция, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, за да изберете лекарства. Не трябва да се самолекувате, тъй като антибиотиците за ухапване от кърлежи имат странични ефекти и трябва да се приемат стриктно под наблюдението на лекар.

Профилактика срещу кърлежи

Предотвратяването на заболяване винаги е по-лесно от лечението на последствията от ухапване, така че собствениците на кучета трябва да вземат предпазни мерки.

 • Всеки път след разходка домашният любимец трябва да се сресва със специален гребен с фини зъби. Кърлежът може да пълзи по козината 2-6 часа, преди да избере място за ухапване. При разресване е необходимо да премахнете кърлежа от кучето, преди да има време да ухапе животното.
 • След разресване те инспектират отворени уязвими места по тялото на кучето: подложки на лапите, муцуната, ушите, корема, областта на слабините и подмишниците. Това са местата, където ухапванията са най-чести, защото се закачат по-лесно. В този случай кърлежът може да бъде отстранен бързо и рискът от инфекция може да бъде намален.
 • Преди да отидете на разходка с вашия домашен любимец, той трябва редовно да се третира срещу кърлежи. Защитата започва в началото на пролетта и завършва през късната есен: по всяко време, когато навън е над нула градуса. Ако времето през зимата е топло с минусови температури, третирането се извършва през зимата. В зависимост от продукта, той се използва според инструкциите или веднъж на 4 седмици, или веднъж на 12 седмици.
 • В допълнение към лекарствата против кърлежи е необходимо да се лекуват срещу хелминти и бълхи. План за лечение на всички паразити се съставя от лекаря след преглед. Освен това ще ви помогне да създадете оптималната комбинация от лекарства.
 • След лечение с лекарства по тялото на кучето могат да останат мъртви кърлежи, които са умрели поради действието на лекарството. Те трябва да бъдат разресвани с четка или внимателно отстранени. Обикновено след третиране кърлежите не се придържат към домашния любимец, дори и да попаднат върху козината, но е необходимо да продължите да проверявате след всяка разходка и да премахнете кърлежите, когато бъдат открити.

Защита от кърлежи

За профилактика могат да се използват следните методи:

 • специална яка със състав против кърлежи;
 • капки, които се прилагат върху холката;
 • спрей за спешно лечение;
 • защитно облекло, покриващо уязвимите места по тялото на домашния любимец;
 • лечебни шампоани;
 • хапчета;
 • ваксина.

Трябва да се има предвид, че външните средства могат да загубят ефективност при температура на въздуха над 25 градуса, така че е препоръчително да използвате няколко метода. Например таблетки като основен метод за защита и допълнителна каишка. Пероралните лекарства са предназначени да осигурят защита до 3 месеца и са безопасни за кучета. Когато използвате яка, трябва да се уверите, че тя приляга плътно до кожата на вашия домашен любимец.

Къде най-често се срещат кърлежи?

В природата тези паразити са много разпространени. Можете да ги намерите във вилата, на разходка в гората или в парка или на улични събития. Паразитите живеят в трева, на храсти и дървета, обикновено на височина не повече от 1,5 метра. В райони с топъл климат опасността от среща с кърлежи съществува през цялата година. В средната зона паразитите са най-активни от март до ноември. Но дори и при минусови температури те могат да се събудят на места, където има топли зони: близо до отоплителна мрежа или на места, които се нагряват на слънце. Затова се препоръчва да защитавате вашия домашен любимец през цялата година.

Най-често кърлежите живеят в храсти или висока трева. Един и същи кърлеж сменя няколко пъти жертвата си и хапе нови животни или хора, докато преминава през етапите на растеж. Затова предпазването от паразити е необходимо не само за кучетата, но и за хората преди разходка сред природата. След като се върнете у дома, трябва да прегледате и дрехите си за кърлежи. В някои региони е широко разпространен кърлежовият енцефалит, изключително опасно заболяване както за кучетата, така и за хората. Преди да посетите такава зона, се препоръчва да получите специална ваксинация .

Read Previous

Как да намалим стреса при транспортиране на домашен любимец

Read Next

Лов или любов? Защо котката рита със задните си крака?

Most Popular