Като следродилната депресия: Какво се случва с психиката ни, когато си вземем кученце

От толкова време мечтаете да имате куче, какво може да се обърка? Учените обаче са доказали, че дори най-дългоочакваният домашен любимец може да доведе собственика си до истинска депресия.

Когато в къщата се появи кученце, животът на всички членове на семейството се променя драстично. Бебето ще изследва територията, ще вкуси всичко, което е около него, ще оставя локви, ще наруши съня ви през нощта … Първоначално човек не обръща внимание на тези малки неща, защото кучето в къщата е огромна причина за радост, смях и любов. Но времето минава, силните емоции избледняват и настъпва суровата реалност.

Учени от университета в Хелзинкипроучване направиха проучване, след което стигнаха до извода, че човешката психика може да реагира остро на появата на домашен любимец. Специалистите дори измислиха термина “кучешка депресия”  – много прилича на следродилна депресия, от която може да страда родилката.

В своето проучване учените са анкетирали около 2 хиляди собственици на кучета. Всички участници разказаха какви емоции са изпитали, когато за първи път са донесли кученцето в къщата. Експертите също се интересуваха как се променя състоянието на хората след няколко дни и дори седмици.

Резултатите показват, че собствениците на кучета изпитват чувства, подобни на следродилна депресия. Тоест, хората са разочаровани от решението си и често изпитват тъга, апатия и страх. За тях е трудно да се примирят с новата реалност, освен това, не могат да разберат кучето си и да установят връзка с него.

“Безпокойството, разочарованието и умората често се появяват едновременно. Хората се притесняват, че няма да могат да осигурят необходимите грижи за своя домашен любимец, няма да могат да го отглеждат и като цяло да живеят нормален живот. Собствениците се обвиняват, когато нещата не вървят по план.“, казват авторите на изследването.

Друго заключение на учените е, че някои хора дори сериозно се замислят да се откажат от кученцето. Човек изпитва стрес, защото кучето често не ви позволява да спите през нощта, държи се лошо, разваля нещата, изобщо не слуша и постоянно изисква внимание.

Важно е обаче да запомните, че просто трябва да преживеете тази възраст. Собственикът ще трябва да бъде търпелив и внимателен, защото зъбите на кученцето ще се променят, то постепенно ще започне да научава правилата на поведение в къщата и няма веднага да започне да ходи до тоалетната на улицата и да реагира адекватно на това, което се случва около него.

Най-доброто, което човек може да направи в този случай е да потърси помощ.Това може да бъде или подкрепа от близки и други собственици на кучета, или класове с водач на кучета. Не забравяйте, че първата година в отглеждането на домашен любимец е най-важна. Тогава вашето куче ще стане възрастен и проблемите ще изчезнат сами.

Между другото: много зависи от породата. Кучето може да ви плени със сините си очи, пищната си козина или желанието винаги да играе и да бъде близо. Но можете ли да кажете с увереност, че това е кучето, с което ще се чувствате комфортно дълги години?

Read Previous

Лов или любов? Защо котката рита със задните си крака?

Read Next

Силно „мяу“: За какво котката иска да говори с вас?

Most Popular