Лов или любов? Защо котката рита със задните си крака?

Котките имат много странни навици, един от които е активното ритане със задните си крака. Домашният любимец може да прави това почти всеки ден. Оказва се, че това му е заложено генетично.

Ако наблюдавате внимателно котката си, вероятно сте забелязали една интересна особеност в нейното поведение. Домашният любимец може да лежи спокойно на пода или дивана, наслаждавайки се на почивката си, а след това изведнъж внезапно започва да рита със задните си крака. Наблизо може да има играчка, някакъв предмет или дори любимия собственик – действието ще бъде същото. Освен това, котката започва да прави това дори без видима причина.

Оказва се, че това поведение е съвсем разбираемо. Една от основните причини е ловният инстинкт, който е генетично заложен. В дивата природа котките използват предните лапи по време на лов за улавяне и задържане на плячката, а задните лапи се използват за нанасяне на силни удари. Благодарение на това, животното може бързо да хване птица или гризач и бързо да го обездвижи. Задните крака са много по-силни от предните, така че върху плячката остават дълбоки рани.

Друга причина, поради която котката постоянно рита, е играта, която също предполага обучение. Факт е, че такива „тласъци“ помагат на младото животно бързо да развие координация и да се научи да скача и ловува. Не бива обаче постоянно да позволявате на котето да ви рита: възрастно животно също ще направи това, рискувайки да нарани собственика си.

Трябва да се има предвид и фактът, че котките имат добре развит защитен инстинкт, поради което животното може да ви рита със задните си крака. Домашните любимци много уважават личните граници, може да се чувстват неудобно, ако човек или друго животно е твърде близо. Затова котката ще направи всичко, за да го покаже: ще мяука заплашително, ще съска или леко ще го отблъсне със задните си крака.

И накрая, друга причина за това поведение е проявата на чувствата. Котката може да флиртува със стопанина, като леко го побутва със задните си крака, докато мърка или гали. Така домашният любимец изразява любов, привързаност и може да покаже с целия си вид, че се чувства добре и спокойно до човека. Случва се котката да се увлече много – да започне да рита, да драска и дори да хапе стопанина си (кучетата също са склонни да се държат по този начин). В този случай е по-добре да не се карате на домашния любимец, а да се опитате внимателно, но бързо да прекратите играта или обичта.

Защо котка те тъпче с лапите си?

Някои са сигурни, че котките могат да определят къде е болката на човек и след това да започнат да правят „масаж“ на собственика или просто да седнат на проблемната зона. Всъщност, това е обичайна „млечна стъпка“. Тя се проявява при новородени котенца.

Този инстинкт е необходим, за да могат да получат повече мляко от майка си. Те се прикрепят към зърното и започват да го месят с лапи – съответно приливът се увеличава. Когато котенцата пораснат, те вече не се нуждаят от мляко, но паметта на тялото се включва – след „млечната стъпка“ те се успокояват.

Read Previous

Как правилно да премахнете кърлеж от куче: инструкции стъпка по стъпка

Read Next

Като следродилната депресия: Какво се случва с психиката ни, когато си вземем кученце

Most Popular