Силно „мяу“: За какво котката иска да говори с вас?

Животните общуват помежду си с помощта на езика на знаците и само в редки случаи започват да издават звуци. Що се отнася до комуникацията с човек, тук всичко е различно.

Котките, за разлика от кучетата, не се събират в глутници и не зависят от роднините си. Тези животни са истински самотници, които са свикнали да оцеляват сами. Когато едно коте току-що се роди, то тясно взаимодейства с майка си, както и с братята и сестрите. Но веднага щом бебето порасне, то започва независим живот, където всичко ще зависи само от него.

Учените смятат, че котките до известна степен дори са се опитомили. Тези животни започнаха да се заселват близо до хората, защото там, където има хора, има хранителни запаси и следователно гризачи, които котките щастливо ловуват.

Постепенно котките започнаха да влизат в контакт с хората. И за да се научат да общуват с хора, животните трябваше да се адаптират – тоест частично да изоставят езика на знаците в полза на вокализацията.

С нови изследвания учените са доказали, че котките наистина трябвало да се възстановят. Експертите са установили, че когато животното започнало да привлича човешкото внимание, то превключило на високи честоти – „мяу“ стана по-упорито и изразително. Освен това котките се опитват да направят звука възможно най-силен.

Учените са сигурни: такава вокализация е необходима, така че собственикът да не оставя домашния любимец без надзор. Това е един вид вик за помощ – котката иска човекът да се грижи за нея, да остави всичките си дела и да й посвети време възможно най-скоро. Мотивите могат да бъдат най-разнообразни: животното иска да яде, да играе, уплашено е или го боли. Във всеки случай домашният любимец определено няма да „разговаря“ със собственика си.

Освен това, котката може да различи кога човек се обръща към нея или към друг човек. И тя активно го използва. Ако домашният любимец разбере, че собственикът иска да общува с него и това желание е взаимно, тогава той определено ще покаже това – ще се приближи, ще започне да се гали или ще отговори изразително. В противен случай животното просто ще се скрие или ще игнорира човека.

Как да говорим с котката на същия език

Зоопсихолозите са на мнение, че животните издават звуци само за собственика си. Как да се научим да разбираме следващото „мъркане“, „мяу“ или провлачено „мяу“? Нужно е наблюдение.

Read Previous

Като следродилната депресия: Какво се случва с психиката ни, когато си вземем кученце

Read Next

Полудяване: 9 признака, че вашият домашен любимец има проблеми не с поведението, а с психиката

Most Popular