Правилното хранене играе ключова роля за поддържане на здравето и увеличаване на продължителността на живота. Какви храни насърчават дълголетието и предпазват тялото от негативни влияния?
Продължителността на живота на човек се влияе не само от неговия генетичен код и навици, но и от храните, които приема. Правилно съставената диета насърчава дълголетието и здравето. Какви храни имат положителен ефект върху продължителността на живота?
Ако човек иска да живее дълго, трябва да преразгледа хранителните си навици. На първо място, важно е да включите тези три групи храни във вашата диета.
Първата група са храни, съдържащи антиоксиданти
Диетологът Елена Соломатина подчертава, че тези храни – горски плодове, плодове и зеленчуци – са ключът към дълголетието и здравето на тялото, тъй като предпазват всички структури от разрушителните процеси в околната среда.
Тя обяснява, че стресът и нездравословният начин на живот допринасят за образуването на голям брой свободни радикали в тялото, които, натрупани, започват да убиват собствените си клетки и напълно променят структурата им. Може дори да доведе до образуване на тумори. Соломатина също предупреждава, че тялото започва да старее по-бързо, а антиоксидантите могат да спрат този процес.
Втората група са храни с витамин D
Храните с витамин D включват мазна риба и черен дроб на треска. Лекарят отбелязва, че тези продукти предпазват протеиновите клетки от неправилно функциониране. „Витамин D действа противовъзпалително на организма и спомага за укрепването на имунната система. Когато възникне възпалителна реакция в организма, той е в състояние да предотврати този процес и да задейства производството на антибактериални клетки“, подчертава експертът.
Третата група са продукти, съдържащи омега-3
Те включват риба, ядки и ленено масло. Tези продукти помагат за намаляване на възпалението, предотвратяват атеросклерозата и увеличават количеството на добрия холестерол, което също спира развитието на атеросклероза.
Така разбираме, че правилно подбраната диета може значително да подобри качеството и продължителността на живота.