Защо е важно да се мият кучешките и котешки купи и колко често трябва да го правите?

Без значение какъв вид храна давате на вашия домашен любимец, уверете се, че купата, в която го сервирате, е правилно дезинфекцирана. Чистотата на купата е толкова важна, колкото и нейното съдържание.

Храненето на домашните любимци е от голямо значение за тяхното здраве. Добрите собственици се опитват да направят всичко правилно и да създадат здравословна и хармонична диета за своите домашни любимци. Но понякога някои важни моменти се забравят, като например хигиената на купата за храна.

Според проучване най-мръсните места в дома са кухненската гъба или кърпата, кухненската мивка и купите за домашни любимци.

Често собствениците на домашни любимци не мият редовно купичките им за храна и вода, но това е жизненоважно за тяхното и нашето здраве. Остатъците от предишни хранения могат да насърчат растежа на микробите и да доведат до хранителни заболявания като салмонела, Е. coli и кампилобактериоза. Много от тези заболявания могат да се предават и на хора чрез близък контакт с домашни любимци. И ако вашите домашни любимци споделят купи, те могат да предават болести един на друг.

Освен това, ако не миете редовно купите за домашни любимци, те може да спрат да ядат от тях. Развалянето на остатъци от храна може да създаде неприятна миризма, която лесно се улавя от силното обоняние на вашия домашен любимец. Мазнините в остатъчната храна бързо гранясват, създавайки силен и неприятен вкус на повърхността на купата.

Колко често да миете купичките за храна и вода

Всички прибори за храна и вода трябва да се мият поне всеки ден в гореща сапунена вода и да се изсушават старателно. Подходящите за съдомиялна машина купи са много удобни, защото съдомиялните машини са чудесни за почистване и дезинфекция на съдове за домашни любимци.

Тези, които предпочитат да хранят домашните си любимци с мокра храна, трябва да бъдат особено внимателни. В сравнение със сухата храна, мократа храна се разваля много по-бързо. Котките често оставят остатъци от мокра храна в купичките си, които бързо се превръщат в колония от микроби. Същото може да се каже и за мократа храна за кучета.

Но котките са по-склонни от кучетата да отказват храна, ако миризмата, вкусът или текстурата са неприятни за тях. Освен това е по-малко вероятно да изпият необходимото количество вода от мръсна купа.

Естествената храна за кучета също може да създаде опасна среда за размножаване на бактерии в хранилките. Експертите препоръчват да носите ръкавици и да измивате ръцете си с гореща вода и сапун, след като пипате кучешка купа, съдържаща сурова храна. Ако храните домашния любимец с консерви, мокра или сурова храна, съдовете трябва да се измиват старателно след всяко хранене.

Какво не трябва да правите, когато миете купи

Поддържането на купите на вашия домашен любимец чисти е изненадващо лесно, но има няколко неща, които трябва да избягвате, когато го правите.

Избягвайте да използвате почистващи продукти със силни миризми, като ароматизиран сапун за съдове или концентрирана белина, тъй като те могат да раздразнят храната или водата ви. Вместо това използвайте сапун без аромат и най-горещата вода, която можете да понесете – това ще свърши чудесна работа за унищожаване на микробите.

Бъдете внимателни с всички почистващи продукти, които използвате за почистване на купи. Драскотини по повърхността на остъклени или пластмасови купи могат да позволят натрупването на отпадъци и бактерии. Най-добре е да използвате мека гъба за миене на съдове; помислете дали да не купите отделна гъба и да я използвате само за купите на вашия домашен любимец.

И накрая, ако вашият домашен любимец е на диета със сурова храна, мийте чиниите му отделно, като използвате отделен парцал или гъба. Това ще помогне за предотвратяване на разпространението на хранителни заболявания сред членовете на семейството.

Как да изберем купа за домашни любимци

Ако искате да направите почистването на вашите купи възможно най-лесно, изберете такава, която е подходяща за съдомиялна машина. Приборите от стъкло или неръждаема стомана са предпочитани за домашни любимци с алергии и за семейства с домашни любимци.

Ако сте много притиснати от време, опитайте да използвате купа за еднократна употреба или пластмасови вложки за кучешка купа. Само не забравяйте, че тези опции не са най-щадящите околната среда и експертите по екологично здраве съветват да не ги използвате често.

Read Previous

Грижа за сърцето на кучета и котки: Как да се предотвратят и открият най-често срещаните заболявания

Read Next

Как да се справите с котешката миризма?

Most Popular