Какво иска да ти каже една котка с опашката си?

Като се научите да тълкувате признаците на опашката на вашата котка, можете да разберете по-добре нейното настроение, чувства и със сигурност ще подобрите връзката си с нея.

Опашката на котката е един от най-изразителните аспекти на езика на котешкото тяло.

Вертикална опашка

Когато котките държат опашката си изправена, това означава, че са щастливи и уверени. Често ще видите тази позиция на опашката, когато се приберете след дълъг работен ден или когато котето поздрави майка си.

Интересното е, че проучване, проведено от Cameron-Beaumont през 1997 г., установи, че котките са готови да се доближат до силуета на котка, ако тя е с вдигната опашка, но не са склонни да се доближат до силуета, ако опашката е спусната. По този начин повдигнатата опашка сигнализира, че котката е дружелюбна и иска да общува с вас или други котки.

Увива опашката си около вас

Когато вашата котка извива опашка около вас или други хора, тя се опитва да покаже любов, релакс и привързаност. Тази позиция на опашката по същество символизира приятелството и любовта, подобно на това как хората прегръщат любимите си хора. Една котка може също да увие опашката си около опашката на друга котка. Това е знак, че тези две котки са приятелски настроени и имат силна връзка.

Трепереща опашка

Най-често котките махат с опашка, когато са много развълнувани, например когато отворите нова консерва с котешка храна. Това е приятелски поздрав, който означава, че котката е щастлива. Но не забравяйте, че ако котка клати опашка, държи опашката си изправена нагоре и назад към вертикална повърхност, тогава това е следа от урина. Въпреки че и женските, и мъжките пръскат концентрирана смес от урина, некастрираните мъжки са по-склонни да оставят своя отпечатък.

Напомпана опашка

Въпреки че някои хора смятат, че бухналата опашка показва агресия, това не е така. Котка, която развява опашката си, обикновено е уплашена или заплашена. Като се надува, вашата котка се опитва да изглежда по-голяма и по-опасна за врага.

Увиснала опашка

Увисналата опашка често показва, че вашата котка е уплашена, тревожна или отбранителна. Нещо в обкръжението на котките ги кара да се притесняват. И когато котката пъхне опашката си изцяло под тялото си и между краката си, това е сигурен индикатор, че е нервна, покорна или страхлива.

Потрепване на края на опашката

Потрепването на опашката е подобно на махането, но често включва много движение на върха на опашката. Котките потрепват върховете на опашките си, когато ловуват или си играят активно с играчка, или когато са леко разстроени или раздразнени.

Опашката се люлее бавно от една страна на друга

Най-често бавното махане на опашката показва, че котката е дълбоко концентрирана върху нещо или има хищническо поведение.

Силна опашка

Може би си мислите, че котките са също толкова щастливи, колкото кучетата, когато махат с опашка, но това не е вярно. Опашка, която се върти напред-назад бързо, или опашка, която тупка силно по пода, показва, че тя е нещастна, тревожна или уплашена. Колкото по-ядосана е котката, толкова по-бързо върти опашката си напред-назад.

Опашка с въпросителен знак

Сигурно сте забелязали, че опашката на вашата котка понякога прилича на въпросителен знак – стои изправена и се извива на върха. Тази позиция на опашката често показва, че вашата котка е щастлива и приятелска настроена. Тази позиция може също да означава, че котката ви се интересува от нещо.

Опашката нагоре под ъгъл от 45 градуса

Опашка, която е удължена назад, но повдигната нагоре, може да означава, че котката ви не знае какво чувства в момента.

Извива опашка около тялото си

Ако вашата котка седи или лежи с опашка, плътно увита около тялото, това означава, че е уплашена, отбранителна, нервна или ѝ е неудобно.

Опашката виси в извивка

Ако опашката на котката ви виси с хлътване в основата, това е знак, че вашият котешки приятел е малко уплашен или малко отбранителен. Запомнете: колкото по-ниска е опашката на котката, толкова по-тревожна или уплашена е тя. Като цяло опашката под нивото на гърба показва някакви негативни чувства.

Въпреки че опашката е най-изразителната част от езика на тялото на котката, трябва да обърнете внимание не само на движенията на опашката, за да разберете напълно нейното емоционално състояние. По-доброто разбиране на езика на тялото на вашата котка несъмнено ще подобри връзката ви.

Read Previous

Как да разберете дали на кучето му е студено

Read Next

Възможно ли е да си вземете куче, ако вече имате котка и как да се сприятелявате с домашни любимци

Most Popular