Какво се случва с куче или котка, ако собственикът пуши в апартамента

Пасивното пушене е вредно както за хората, така и за домашните любимци. Може дълго време да не разберете защо котката или кучето ви внезапно са станали летаргични, агресивни или имат секрет от носа или очите. И това са само първите симптоми.

Тютюневият дим съдържа никотин, катран, продукти от горенето и други токсични вещества. Вреди на всички живи същества и нашите домашни любимци не са изключение. Ако в къщата има пушач, тогава останалите членове на семейството най-често се опитват да не излизат на балкона с него и като цяло забраняват пушенето в апартамента.

Невъзможно е да се обясни на куче или котка, че тютюневият дим е вреден. Те могат да следват по петите  любимия си собственик. Животните рано или късно свикват с миризмата на цигари. Въпреки това, не всеки мисли какво се случва с тялото на домашния му любимец.

И така, дихателната система и очите поемат основния удар. Животното може да започне да диша тежко, очите му да сълзят и носът му постоянно да тече. Поведението на домашния любимец също се променя: той изведнъж става летаргичен и не иска да играе.

Всеки вид домашен любимец се влияе по различен начин от никотина, казват експерти от Министерството на здравеопазването.

Как тютюнът влияе върху здравето на котките

Ако пушите и имате котка, то знайте, че тютюневият дим й влияе най-негативно.

Токсичните съединения се утаяват върху козината за дълго време, тъй като котките, особено живеещите в градски апартаменти, практически никога не излизат навън и не проветряват палтата си. Когато домашен любимец започне да се облизва, а котките правят това доста често,тогава всички вредни вещества веднага влизат в тялото му.

Това може да провокира развитието на опасни заболявания. Една от най-опасните последици е развитието на плоскоклетъчен карцином, който засяга кожата или лигавицата на устата на котката. Това онкологично заболяване при животните е изключително агресивно, то се развива бързо и води до смъртта на домашния любимец в рамките на една година.

Учени от Ветеринарния център към Университета Тъфтс (САЩ) са изследвали домашни котки от различни породи и възрасти в продължение на седем години и са установили, че котките на собственици пушачи са два пъти по-склонни да развият лимфом (тумор на лимфните възли). 75% от животните умират от това заболяване в рамките на една година.

Как тютюнът влияе на кучетата

Тези домашни любимци също могат да страдат много от собственик, който пуши. Тютюневият дим увеличава риска от респираторни проблеми.

При животно, което е принудено да диша тютюнев дим, често се развива бронхит, астма или хронично възпаление на белите дробове, както и рискът от развитие на рак на носа също се увеличава (естезионевробластом). Този тумор расте агресивно и бързо изпълва носната кухина, прораствайки в параназалните синуси, основата и черепната кухина.

Друга опасност: кучето може да сбърка цигара с играчка, да започне да я подушва и случайно да я погълне. 20 mg никотин могат да убият малко куче (една цигара съдържа 15-30 mg). Оказва се, че само една цигара, оставена без надзор, е огромен риск.

Фасовете от цигари са опасни и за животните. Ако домашен любимец реши да си играе с фас от цигара и го погълне, той може да се отрови сериозно, тъй като приблизително 25% от първоначалното количество никотин остава в него.

Тютюневият дим също е опасен за птиците

Дихателната система на птиците е изключително чувствителна към замърсяване. Някои птици, изложени на пасивно пушене, могат да развият вторични бактериални инфекции, които могат да бъдат фатални.

Ако пушач гледа птица, той също излага животното на риск: частици от вредни вещества ще мигрират към перата на домашния любимец. Някои видове птици скубят перата си, за да се отърват от опасните съединения, придобити след взаимодействие с човек, който пуши.

Затова се опитайте да се отървете от лошия навик възможно най-скоро – по този начин ще защитите както себе си, така и околните.

Ако все още не сте спрели да пушите, опитайте се да не сте близо до животно, когато пушите цигари, вейп или наргиле. Измийте добре ръцете си, преди да погалите животно. И не оставяйте цигарите без надзор – повярвайте ми, изглеждат страхотна играчка, особено ако имате коте или кученце.

Read Previous

Ето защо котките ядат тоалетна хартия

Read Next

Експертът обясни защо котките облизват хората

Most Popular