Как да изберем меню за кученца и котенца

Котенца и кученца срещу хора

Храненето от масата няма да е от полза за вашия домашен любимец и дори може да навреди. Менюто на животното трябва да съответства на хранителните му нужди в даден период от живота.

Диета за котенца

Диетата на котенцата се различава не само от диетата на хората, но и на възрастните котки. В крайна сметка в началото на живота котенцата са много нежни, имат доста чувствителна храносмилателна система и много малки челюсти. Подобно на възрастните, не се препоръчва да ги храните от масата, а изискват специална храна.

Балансираната диета играе важна роля по време на периода на растеж, който отнема 1 година за котенцата (15 месеца за котките Мейн Куун). Това време е най-важният етап от живота им – през това време тялото расте, формират се характерът и навиците на животното.

На възраст 3-7 седмици котенцата започват да развиват млечни зъби и по това време настъпва периодът на отбиване – преходът от консумация на майчино мляко към храна. Постепенно храната трябва да се превърне от каша в твърда, така че с времето намалете количеството вода, добавяно към сухата храна. Котенцата растат бързо, така че телата им изискват много енергия: например до 12-седмична възраст те консумират приблизително 3 пъти повече енергия на килограм телесно тегло от възрастен.

Като цяло можем грубо да различим четири периода на растеж на котенцата:

От 0 до 3 седмици – през този период котето получава необходимите хранителни вещества от майчиното мляко.

Второ – от 1 до 2 месеца – котетата развиват млечни зъби и могат да ядат твърда храна.

Третият период – от 2 до 4 месеца – също се характеризира с интензивен растеж на котето. Важно е диетата да подпомага развитието на имунитета чрез антиоксиданти.

Четвъртият – от 4 месеца – до 12-15 месеца, котето израства във възрастно животно, но храносмилателната му система остава доста чувствителна. Трябва да изберете специална храна за котенца на тази възраст.

Диета за кученца

Кученцата растат бързо, но храносмилането им е все още чувствително и продължава да се развива. Следователно до 2 месеца те трябва да се хранят 5-6 пъти на ден. След този период можете да намалите броя на храненията до 3 пъти на ден.

До приблизително 6 месеца животното има много високи енергийни нужди, това е период на активен растеж, така че храната трябва да съдържа достатъчно енергия, както и минерали, по-специално калций и фосфор. След 6 месеца мускулната маса се увеличава по-активно, така че храната трябва да има достатъчно ниво на протеини.

Също така е важно да запомните, че кученцата трябва да имат свободен достъп до чиста питейна вода – средно те консумират 40-60 ml вода на 1 kg от теглото си.

На кученцата е строго забранено да се хранят следните храни:

  • Шоколад – съдържа токсични за кучетата съставки (теобромин), което води до повръщане, сърдечна аритмия и конвулсии;
  • Лукът и чесънът могат да доведат до анемия, храносмилателни разстройства и увреждане на бъбреците;
  • Гроздето и стафидите могат да причинят остра бъбречна недостатъчност.

Как правилно да преминете към нова храна

За животните навиците са основата на съществуването, така че всякакви промени – в мястото на пребиваване, храната или когато собствениците ги изоставят, могат да причинят стрес. Ето защо, ако е необходимо новата храна трябва да се въвежда постепенно.

Read Previous

Кучетата са по-засегнати от развода на стопаните си, отколкото котките

Read Next

Синдром на Пандора при котките

Most Popular