Кучетата са по-засегнати от развода на стопаните си, отколкото котките

Процесът на развод е болезнен не само за съпрузите, но и за техните домашни любимци. Освен имущество, при разтрогване на брак трябва да се разделят и животни, които могат да изпаднат в депресия заради раздялата с някой от стопаните, каза зоопсихологът Мирослав Волков.

Според специалиста, ако съпрузите имат няколко домашни любимци наведнъж, те обикновено ги разделят по равно. Котките се адаптират към тази ситуация доста лесно, но кучетата често променят поведението си и изразяват недоволство. Това се обяснява със силната привързаност на последния към стопаните.

При кучетата, например, по време на развод, може да срещнете отхвърляне на вашия домашен любимец. Той може да изрази тъга, меланхолия и депресия заради раздяла с партньора или приятеля си.

Ако домашният любимец е бил сам, важно е да се определи кой от собствениците е прекарвал повече време с него и съответно е имал по-силна връзка с домашния любимец. Противоречие с това правило води до факта, че животните започват да повреждат мебелите и да стават агресивни. Можете да се преборите с такава депресия с чести разходки с други животни или като си вземете друг домашен любимец, съветва Волков.

Ако кучето започне да лае и вие от самота, след като собственикът напусне апартамента, можете да включите аудиокнига. Гласът, идващ от високоговорителите, ще забавлява животното. Освен това, домашният любимец трябва да бъде оставен с повече играчки, каза експертът по-рано.

Read Previous

6 ситуации, в които не бива да си взимате куче

Read Next

Как да изберем меню за кученца и котенца

Most Popular