Мароко и хотелското обслужване

Говорейки за хотелите в страната, експертите честно предупреждават, че те могат да ви разочароват. Обслужването винаги е страдало в Мароко. Да, и няма историческа категоризация на хотелите. Например, можете да отседнете в петзвезден хотел, но няма да намерите сешоар в стаята, а в съседния с три звезди ще има. Но ситуацията започва да се променя към по-добро: големи премиум хотелски марки идват в страната и това допринася за подобряване на качеството на услугата.

Можете да усетите истинския дух на Изтока, ако останете не в хотел, а в риади – това са традиционни марокански къщи с вътрешен двор. Повечето от тях се намират в медините – във Фес, Маракеш, Танжер, Мекнес. И много от тези сгради са на стотици години.

Риадите са разположени в тесни улички зад високи стени и незабележими врати. Минавайки оттам, никога няма да познаете какви дворци се крият зад стените. Но веднага щом влезете през вратата на риада, ще се озовете в истинска приказка от „Хиляда и една нощ”: във вътрешния двор има фонтан, в малка градина пеят птици и аромати на тамян се изливат във въздуха. Добавете към това традиционния марокански интериор, ярки орнаменти, портокалови дървета, колони, високи тавани, възглавници вместо дивани и ще имате традиционен риад.

Вярно е, че когато резервирате настаняване в риад, трябва да запомните за характеристиките: например, много не могат да бъдат достигнати с кола, така че ще трябва да носите багажа си сами (или да търсите помощници). Освен това, поради факта, че риадите се намират в медините, намирането им може да бъде не само трудно, но и почти невъзможно (помислете за 40 хиляди задънени улици). И тук отново имате нужда от придружител. Също така в стаите най-вероятно ще има слаба светлина, а чуваемостта, напротив, е отлична.

И все пак в риадите, както никъде другаде, туристите ще се потопят в атмосферата на древния Изток. Тук няма еднакви стаи – нито по размер, нито по дизайн, а понякога дори целият етаж може да бъде на разположение на гостите. Разбира се, почивката тук е много по-скъпа, отколкото в обикновените хотели, но риадите не са хотели за „спане“.

Read Previous

Легендарната Казабланка

Read Next

Приказката за Аладин: Каква ваканция предлага на туристите Мароко

Most Popular