От Бъкингамския дворец до Сандрингам: Кралски замъци, обитавани от духове

Много от британските кралски резиденции са обитавани от духове. Персоналът на покойната кралица Елизабет II многократно е говорил за това. Какви призраци са тези и каква е тяхната история, нека да разгледаме по-подробно.

Бъкингамският дворец и призракът на монах

Бъкингамският дворец в Лондон се счита за основната резиденция на всички минали и бъдещи крале и кралици на Великобритания. Но монархът отдавна не живее в самия дворец. Покойната Елизабет II предпочиташе замъка Уиндзор пред този дворец, а крал Чарлз живее в имението си Кларънс Хаус.

Историкът на паранормалните явления Ричард Феликс, говорейки в подкаста A Right Royal, обясни, че Бъкингамският дворец е обитаван от призрак на монах. „Бъкингамският дворец всъщност е бил построен на място, което е принадлежало на монасите от Уестминстърското абатство. Този монах, не знаем какво се е случило с него, но е видян с качулка да се скита из залите на двореца, както и задната тераса, където манастирът е съществувал някога.

Дворецът Сандрингам и призракът на крал Джордж VI

Любимият дворец на това кралско семейство, разположен в Норфолк, се смята за още по-страховито място от Бъкингам. Именно тук са починали двама бивши крале – Джордж VI (баща на кралица Елизабет II ) през 1952 г. и баща му Джордж V през януари 1936 г. И двамата са починали от белодробни заболявания.

Резиденцията е особено известна като любимото зимно убежище на покойната кралица Елизабет II, тъй като тя прекарва време в имението от средата на декември до годишнината от смъртта на баща си на 6 февруари.

Бившият кралски иконом Грант Харолд казва: „Мисля, че Сандрингам е страховита къща. Скитането из нея през нощта винаги е било малко страшно. Има много история и там е имало много кралски смъртни случаи. Джордж VI е починал там, а също Джордж V, така че не е изненадващо, че има случаи на паранормална активност. Икономът обаче не казва за какви точно паранормални неща става дума.

Дневниците на покойния обществен колумнист Кенет Роуз споменават, че е имало една стая в Сандрингам, която е била особено неуредена. Персоналът на двореца дори отказа да отиде там. Ставаше дума за стаята, в която крал Джордж VI прекара последните месеци от живота си. Дъщеря му кралица Елизабет II дори покани свещеник да прочете специални молитви, което беше направено.

Замъкът Уиндзор – от призрака на крал Джордж III до кралица майка Елизабет

Последното място за почивка на съпруга на кралица Елизабет II, принц Филип, и мястото, където прекараха заедно цялата пандемия от коронавирус през 2020-2021 г. Именно тук Филип почина мирно през април 2021 г., а самата Елизабет II продължи да живее почти още година и половина.

Според някои доклади и Елизабет II, и сестра й принцеса Маргарет са видели призрака на майка си кралица майка Елизабет в този замък. Елизабет и Джордж VI изпращат дъщерите си в замъка Уиндзор по време на войната, докато самите те продължават да работят от Бъкингамския дворец. След смъртта на крал Джордж VI, неговата вдовстваща съпруга продължава да прекарва много време в замъка и след известно време се премества да живее в Royal Lodge – сега принц Ендою (син на Елизабет II) живее в резиденцията с бившия си съпруга Сара от Йорк.

Замъкът Уиндзор е дом на поне 25 призрака. Сред тях е крал Джордж III. Той е видян в стаята под библиотеката. Именно там кралят бил затварян винаги, когато получавал пристъп на психично заболяване. Според hauntedrooms.co.uk , втората съпруга на Хенри VIII Ан Болейн също често посещава замъка Уиндзор. През 1536 г. Ан е обезглавена по заповед на краля за предателство, магьосничество и прелюбодеяние.

Някои източници твърдят, че кралица Виктория все още царува в замъка Уиндзор, въпреки че нейната домашна резиденция е Бъкингамският дворец. Нейният внук Едуард VIII искал да премахне родословното дърво по молба на жена си. Е, призракът на кралица Виктория сложи край на това. Докато работниците се подготвяха да премахнат дървото й, призракът й внезапно се появи, стенейки тежко и размахвайки ръце. Ужасени работници отказаха да довършат работата и дървото все още стои.

Смеещото се момче в Балморал

Балморал е любимият замък на кралица Елизабет II в Шотландия, където тя обичаше да идва за летните си ваканции и където прекара последните месеци от живота си.

Купен е от кралица Виктория и принц Алберт. Замъкът е частна собственост на монарха. Когато кралица Виктория купува замъка, тя го намира за твърде малък, затова е разрушен и през 1856 г. е построена нова сграда.

Грант Харолд, който преди е служил в кралската къща, каза, че лично е чул кикотещия се призрак на малко момче. Според него това е духът на момче, удавило се в кладенец – точно там, където сега е мазето.

“Може да се каже със сигурност, че кралските резиденции все още са обитавани от духове и до днес. В много от къщите, в които съм работил, са се случвали неща, които не могат да бъдат обяснени.” Според него, един ден той работел сам в шотландска резиденция, когато се случило нещо ужасно. „Излязох да взема нещо от друга стая и се върнах, а всички столове бяха преместени на масата. Бях сам в къщата. Винаги има много такива неща, които се случват от време на време.“ Говори се, че дори покойната кралица Елизабет е имала работа със свръхестественото, каза той. „Казаха ми, че една вечер кралица Елизабет била в библиотеката и едно от нейните коргита усетило нещо зад завесите до прозореца.“ Въпреки това Елизабет II винаги се държеше хладнокръвно и не обръщаше внимание на това.

Read Previous

All Inclusive: плюсове и минуси на такава почивка

Read Next

12 неща, които вашата котка мрази

Most Popular