Приказката за Аладин: Каква ваканция предлага на туристите Мароко

Мароко е уникална и самодостатъчна дестинация, не трябва да се сравнява нито с Египет, нито с Тунис. Точно такъв Изток си представяме след приказките за Аладин и Али Баба.

Основното нещо, когато избирате тази страна като дестинация за почивка, е да не забравяте, че Мароко не принадлежи само към плажните дестинации. Това  звучи по-удивително, когато погледнете картата: кралството се намира в западната част на Африка и има около 3500 км брегова линия, която се мие от Атлантическия океан и Средиземно море. Наистина ли плажовете са толкова лоши?

В Мароко има много плажове и много от тях са посочени в рейтингите като „един от най-красивите на планетата“, но има нюанси. Вземете например главния плажен курорт на страната Агадир: всички пътеводители твърдят, че има 300 слънчеви дни в годината. Но това изобщо не се отразява на температурата на водата в океана – тя не се затопля над 20-21 градуса. За сравнение: това е сравнимо с температурата на водата в турската Анталия през януари.

Агадир се намира на около 500 км южно от Казабланка. Трансферът с автобус ще отнеме поне 7-8 часа: след 6-часов полет не е най-приятното удоволствие. А самият Агадир едва ли ще направи силно впечатление на пътниците: няма ориенталски привкус, за който хората обикновено отиват в Мароко. „Старият“ Агадир беше почти напълно разрушен от земетресение през 1960 г., когато океанската вълна, образувана след трусовете, навлезе на 300 метра дълбоко в брега, разрушавайки всичко по пътя си. Тогава те решиха да не възстановяват града, а построиха нов от нулата, три километра на юг. Следователно сега Агадир е модерен курорт, където няма историческа част, а основната атракция е 10-километров плаж.

„Понякога дори е обидно да видиш коментарите на туристи, които са дошли в Мароко, прекарали са седмица или две в Агадир и след това са възмутени: „Водата е студена, има вятър на плажа, няма какво да се прави в Мароко. ” Тази страна не е за плажа, Мароко е страна за екскурзии“, казва Котляр.

Като добро място край океана експертът съветва развиващия се курорт Тагазут, на 20 км северно от Агадир: „Това е малко берберско рибарско селище, идеално място за тези, които искат уединение и красота.“

Най-красивите плажове в Мароко според Котляр се намират в градчето Ел Джадиде: „Не е далеч от Казабланка, на около 90 км. Има златист пясък и чиста вода. А в покрайнините на града е един от най-добрите хотели в целия Атлантик – огромен курорт на седем километра брегова ивица.

Read Previous

Мароко и хотелското обслужване

Read Next

Цветните градове на Мароко

Most Popular