Пътуване до Непал

Ясно е, че хората отиват в Непал предимно заради пистите. В крайна сметка по-голямата част от страната е заета от Хималаите, най-високата планинска система на земята. В резултат на това Непал е известен като “покрива на света”. Но има много други забавления, за които и един месец не стига.

Като начало, кратко отклонение в историята. За факта, че днес Непал приема туристи от цял ​​свят, трябва да кажем благодарение на Борис Лисаневич, бивш танцьор на руския балет Сергей Дягилев. През миналия век именно той помогна за връщането на трона на непалския крал Трибхуван, а след това започна да го убеждава да позволи на чуждестранни туристи да влязат в страната. Така в Непал се появи хотел Royal, а по-късно още един хотел и няколко ресторанта, където руската кухня беше адаптирана към местната. Ще ви разкажат много за Борис Лисаневич – почти всеки водач определено ще запомни художника с добра дума.

Когато стигнете до Катманду, в началото може да се изненадате: защо туристите изобщо идват тук? Шумен, прашен, хаотичен, груб и неудобен: така може да изглежда градът за неподготвен човек. Ето защо е по-добре веднага да се оттеглите в един от храмовете, от които има много. Или отидете до Националната ботаническа градина, истински оазис на спокойствие.

От храмовете определено трябва да видите Храмът на маймуните. Имайте предвид, че ще ви отнеме много време, за да се изкачите по стълбите от триста шестдесет и пет стъпала – броят на дните в годината. Смята се, че когато преодолеете всичко, ще изчистете кармата си. Но внимавайте: стълбите са пълни с арогантни маймуни, те обичат да крадат храна, слънчеви очила или вода от зяпащи туристи. По-добре не контактувайте с тях, а просто стойте настрана и скрийте чанти, храна и бижута.

Смята се, че Сваямбунат е мястото на силата, което всеки от нас трябва да посети поне веднъж в живота си. В сърцето на храмовия комплекс е ступата Сваямбунат, една от най-свещените в Непал. Името “сваямбунат” се превежда като “самовъзникващ”, тъй като се смята, че ступата се е появила тук сама, без участието на хора. Седмият Далай Лама уверява, че тя е източникът на щастие в целия свят. Ако искате личното си щастие, трябва да отидете до “Извора на мира”, който се намира точно там, на територията на храмовия комплекс. Трябва да хвърлите пари във фонтана, ако падне върху малък диск в центъра, бъдете сигурни: желанието ще се сбъдне.

В друга част на града има друго светилище – ступата Будханат. Това място е центърът на тибетския будизъм в Непал. Ступата се смята за една от най-големите в света и е включена в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното наследство. Важно: можете да обикаляте около ступата само по посока на часовниковата стрелка. Ако в същото време завъртите специални молитвени колела, ще можете да пречистите кармата и съзнанието си.

Read Previous

Топ 10 на тенденциите при обувките за есента и зимата 2023-2024

Read Next

Непал от птичи поглед

Most Popular