Себу и Бохол: китови акули, тарсиери, шоколадови хълмове

Себу, където освен Манила искат да пуснат и директни полети от целия свят, е вторият по популярност и вероятно първият най-важен остров в страната за туристите. Островът се намира в центъра на филипинския архипелаг и оттук е много по-удобно да започнете пътуването си из страната, отколкото от столицата. Между другото, много чуждестранни авиокомпании извършват полети до летището в Себу, така че можете да стигнете до острова, без да минавате през Манила.

Себу може да се похвали с много туристически атракции – има плажове, планини, водопади, включително Кавасан, смятан за един от най-красивите във Филипините. Освен това на Себу в град Ослоб можете да плувате в морето с най-голямата риба на планетата – китовите акули. Някои от тях достигат дължина от пет до седем метра. Но не се притеснявайте – тези риби се хранят изключително с планктон и изобщо не се интересуват от хората.

Между другото, Магелан веднъж кацна на Себу. Тук той организира търговия с местното население и тук, във Филипините, е убит от местния лидер Лапу-Лапу. Сега в град Себу и двамата имат паметници.

От Себу можете да вземете ферибот до съседния остров Бохол – високоскоростен катамаран ще ви отведе за няколко часа. Именно на Бохол се намира долината с Шоколадовите хълмове и тук живеят тарсиери (те също са тарсиери) – най-малките маймуни в света. Хълмовете и тарсиерите на практика са националната гордост на Филипините: техните изображения украсяват повечето пътеводители в страната.

Шоколадовите хълмове са приблизително хиляда и половина конусовидни хълмове в центъра на Бохол на площ от около 50 квадратни метра. км. През сухия сезон (ноември до април) тревата, която ги покрива, става кафява, а в лъчите на слънцето изглежда, че хълмовете са покрити с шоколад.

Районът с хълмовете е национален парк. Тук живеят и тарсиери. Тези животни с огромни очи спят по дърветата през деня, а през нощта ловуват мишки и други гризачи. Събуждането на маймуни през деня не се препоръчва – учените казват, че тарсиерите са много впечатлителни и дори могат да умрат от страх.

Read Previous

Манила: задръствания, кокосов дворец, аквариум

Read Next

Катар – екзотична и достъпна дестинация

Most Popular