Цветните градове на Мароко

Казабланка е чудесна отправна точка за пътуване из Мароко. От жп гарата можете да отидете навсякъде – дори на юг до Атласките планини в Маракеш, дори до Танжер на брега на Гибралтарския проток, дори през страната до границата с Алжир. Между другото, Мароко е единствената страна в Африка, където железопътната комуникация е добре развита. Влаковете свързват всички основни градове на кралството – Казабланка, Рабат, Танжер, Фес, Маракеш, Мекнес и др. По крайбрежието е пуснат високоскоростен железопътен маршрут Казабланка-Рабат-Танжер. В резултат на това можете да стигнете от Казабланка до брега на Гибралтар (350 км) само за няколко часа.

Железопътните линии свързват и четирите така наречени имперски града на кралството – Фес, Маракеш, Мекнес и Рабат. Всички туроператори препоръчват да ги посетите.

Във Фес определено трябва да видите старата част на града – медината. Входът към нея започва с автентичната централна порта Баб-Бу-Джелуд, напомняща повече на портал от времето на управлението на първата императорска династия. За тръпка можете да разгледате известните бояджийници на кожа във Фес.

Медината на Фес е една от най-големите в Мароко. Това е лабиринт от улици и платна, където не е трудно да се изгубите. Колко улици и платна има не е известно със сигурност. Смята се, че само в медината има около 9 000 безименни улици, а има и около 40 000 задънени улици. Така че за разходки е по-добре да наемете водач, никакви мобилни карти няма да помогнат тук.

И още една особеност, която трябва да знаете, когато пътувате в Мароко – винаги дръжте дребни пари в джоба си. Местните много обичат да помагат на туристите, дори когато не са помолени за това. И дори да говорите с мароканец, камо ли да използвате услугите му, няма да се отървете от него просто така. С надеждата за “бакшиш” той ще ви последва дори през Атласките планини, дори през Сахара и ще ви остави само когато получи желаната монета.

Друг град, който трябва да посетите е Маракеш. Това е древната столица на Мароко, наричат я “червения град” заради глината, от която са направени къщите в медината. Тук експертите съветват да отидете преди всичко на площад Джамаа ел-Фна – с местна традиционна бърза храна, укротители на кобри, рисувачи с къна и т.н.

За естетическо удоволствие в Маракеш определено бих препоръчал да посетите градината „Majorelle Park“, собственост на Ив Сен Лоран, древната джамия Ал-Кутубия и една от вечерите в  казиното в легендарния хотел La Mamounia в стила на мавританския арт деко.

 Маракеш е истинската душа на Мароко. Без да сте посетили този град, можете да приемете, че не сте били в Мароко: базари, подправки, миризми, пазари, ориенталска архитектура – всичко това е Маракеш.

Сред другите уникални места в страната, експертите съветват да разгледате „синия град“ Шефшауен на 100 км южно от Танжер, където стените на къщите са боядисани в синьо, рибарското селище Есауира (170 км северно от Агадир), както и плаж Легзира (150 км южно от Агадир), където скалите, като краката на гигант, стърчат в океана, образувайки огромни арки. Преди това е имало три арки, но през 2016 г. една от тях – най-красивата и снимана, се срути.

Read Previous

Приказката за Аладин: Каква ваканция предлага на туристите Мароко

Read Next

Мароко като част от Холивуд

Most Popular