6 лайфхака как да разберете какво се опитва да каже кучето

Ключът към щастливия съвместен живот с домашен любимец е взаимното разбирателство и общ език. Докато не сме се научили да дешифрираме лаенето, ще трябва да работим повече и да научим езика на тялото на кучето или по-скоро какво се опитва да ни каже.

Колко чудесно би било, ако хората измислят преводач от кучешки на човешки език. За съжаление, засега това са само мечти. Добрата новина е, че кучетата са разработили алтернативен начин за общуване чрез поза, невербални знаци и език на тялото. Вероятно тези бедни пухкави същества са уморени от глупавите им собственици да не разбират лаенето им и не им остава нищо друго освен да се обясняват, така да се каже, на лапите си.

1. Какво означават вирнатите уши?

Когато вашето куче повдигне уши, това показва, че ви слуша внимателно и е готово за действия и команди. Ако ушите са притиснати към главата или изхвърлени назад, бъдете бдителни: това може да е сигнал за безпокойство или страх в животното.

2. Четене на мисли по опашка

Опашката на кучето е един вид фар на чувствата. Ако маха наляво и надясно, вашият четириног приятел се радва да ви види. Но… внимание! Ако опашката е повдигната, това е знак за увереност и надмощие. Докато напрегнатостта е индикатор за страх или подчинение.

3. Очите на кучето са огледалото на душата

Ако очите на вашия домашен любимец са замъглени, това не винаги е индикатор за заболяване; може би косматият е просто уморен. Ако той присвива очи, докато ви гледа, това означава, че ви вярва напълно. Широко отворените очи показват прекомерна емоционална възбуда.

4. Защо кучето се усмихва?

Въпреки че кучешките изражения на лицето не са толкова разнообразни, колкото тези на хората, те все пак носят важни сигнали. Усмихнатите кучета (да, те също се усмихват!) могат да означават радост и игривост. Отворена уста и провиснал език е друг знак за флирт и доверие.

5. Разберете настроението на вашия домашен любимец по позата му

Желанието на кучето да играе също може лесно да бъде забелязано по неговата поза с поклон и подскачащи движения напред-назад. Домашният любимец може да лежи на пода или земята, да се промъкне към вас или друго животно. Не пренебрегвайте молбата му – хвърлете топка на вашия домашен любимец. Протегнатите лапи също показват желание за привличане на внимание. Ако куче лежи по гръб, движи лапите си и повдига глава, това означава, че иска внимание и обич.

6. Защо кучето диша учестено?

Обикновено това е знак за радост или вълнение. Например, ако отидете на разходка с кучето си, може да забележите как то започва да диша учестено (понякога доста шумно). Това е сигурен сигнал, че кучето се радва на възможността да тича на чист въздух с любимия си стопанин. Ако обаче забележите, че вашето животно диша трудно, то това е причина да го заведете на ветеринар.

Read Previous

16 неща, които трябва да правите за котката си по-често

Read Next

9 неща, които трябва да знаете за вашата котка

Most Popular