9 неща, които трябва да знаете за вашата котка

Понякога котките могат да бъдат много придирчиви, но в действителност те просто искат да следваме прости правила, когато живеем с тях, а понякога дори да ги оставяме на мира.

Ако четете тази статия, вие или някой ваш близък имате котка. Може би тези прости съвети ще ви помогнат да живеете в хармония с вашите домашни любимци и да не се обиждате един на друг.

Не обичам да ме вдигат

Понякога може просто да искате силно да прегърнете и гушнете домашния си любимец. Защото те съществуват за това, нали? Е, не винаги! Често прегръщаме и се гушкаме с котките си, защото искаме, а не защото те искат от нас. Най-добре е да дадете на котката си малко пространство и да я оставите да започне комуникация с вас.

Това, че мъркам, не означава, че съм щастлив

Котките често мъркат, когато са щастливи. Въпреки това, те също могат да мъркат, когато са стресирани, уплашени, неразположени или изпитват болка. Те използват тази самоуспокояваща техника, за да се чувстват комфортно. Изследванията показват, че ниската честота на мъркането на котките предизвиква поредица от вибрации в телата им, които могат да облекчат болката, да излекуват наранявания и да възстановят сухожилията.

Котка, която мърка от неудобство, а не от задоволство, често проявява негативни признаци на езика на тялото, като прилепнали уши, навеждане на главата или криене.

Не показвам болка

Котките са страхотни в прикриването на болката си. В дивата природа котка, изпитваща болка, се смята за слаба, което я прави лесна мишена за хищници. За да оцелеят, котките са приспособили дълбок естествен инстинкт, за да скрият болката си. Вашата котка няма да крещи от болка от страх да не привлече вниманието на хищник. Като любящи собственици на домашни любимци, наша отговорност е да разпознаем фините признаци на заболяване и да осигурим необходимите грижи.

Трябва да патрулирам територията си

Ако имате котка, може би се чудите защо вашата котка иска да излезе, а след минута стои пред вратата и изведнъж иска да се върне. Наистина ли нашите котешки другари са толкова нерешителни? Не. Всъщност това поведение има нещо общо с тяхната териториална природа. Котките обичат да патрулират на територията си и редовно проверяват дали всичко е наред и дали на територията им няма натрапници.

В света на котките просто няма врати, които постоянно да блокират пътя и да блокират собствената им територия. Ето защо много котки не обичат затворени врати. Ако някога сте затваряли вратата зад котката си, вероятно знаете, че котките мразят затворените стаи. Котките вярват, че вашият дом всъщност е техен и се объркват, когато части от територията им са затворени за тях.

Когато мигам бавно, това означава, че ти вярвам

Ако забележите, че вашата котка ви гледа и бавно затваря и отваря очи, тя се опитва да ви каже, че ви вярва и я е грижа за вас. Котките проявяват това поведение само в присъствието на хора и котки, с които са свързани. Не забравяйте, че за котките затварянето на очите в присъствието на друг човек е огромен знак на доверие.

Може да са ти приятели, но не искам да се срещам  с тях

Котките не обичат непознати или неочаквани посещения. Те обичат да се чувстват така, сякаш контролират района около тях. Непознатите носят със себе си много нови миризми и знаци, които тепърва ще научават. Котките обикновено се крият, когато са посетени от непознат човек или животно.

Моята тоалетна е моето специално място

Кутията за отпадъци е специално място за котката. Изисква ежедневно почистване. Трябва също така да се опитате да сменяте постелката и да миете кутията поне веднъж седмично. Избягвайте използването на токсични или ароматизирани почистващи продукти и осигурете непрекъснатост, като държите тоалетната на едно определено място. Тя трябва да бъде разположена на достъпно, но лично място и да е достатъчно голяма, за да може котката да се побере удобно в нея. В домакинства с много котки трябва да имате тоалетна за всяка котка плюс още една, за да избегнете конкуренция и тормоз.

Не ме наказвайте за нещо, за което не мога да помогна

Понякога котките уринират извън тоалетната си, върху любимия ви диван или килим. Това не означава, че са ви обидени. Това най-често се случва, когато страдат от здравословни проблеми като инфекция на пикочните пътища или когато тоалетната им не е достатъчно чиста. Избягването на тоалетната също може да бъде свързано със стрес. Стресът може да дойде от промени в семейството ви: преместване, раждане на бебе, вземане на друг домашен любимец или дори да им крещите или да се карате пред тях.

Имам нужда от забавление

Котките са умни животни и като всяко друго умно животно, те се нуждаят от определено ниво на стимулация, за да се чувстват щастливи и ангажирани. Котешко дърво, котешка кацалка, отворени хартиени торби и забавни играчки осигуряват забавление и могат да помогнат на котка, която прекарва деня сама. Ако вашият котешки приятел обича храната, тогава пъзелите с лакомства могат да бъдат много забавни. Телевизията също може да бъде чудесно забавление. Котките често се радват на видеоклипове, които показват животни, като птици и мишки, които тичат или плуват риби.

Read Previous

6 лайфхака как да разберете какво се опитва да каже кучето

Read Next

7 признака, че кучето ви е болно: как да не пропуснете първите симптоми

Most Popular