5 натурални лека за суха кашлица

Страдането от постоянна суха кашлица е много болезнено. Това е не само досадно, но и болезнено и просто неудобно. Причините за него са много – от настинки до алергии. Но можете да се справите, независимо от тях, с общи средства – както народни, така и медицински.

Колко време отнема да се излекува суха кашлица?

5 натурални лека за суха кашлица

Тежестта и продължителността на сухата кашлица зависи от причината. Понякога може да отнеме само няколко дни. Но понякога може да продължи три, пет или дори повече от осем седмици.

Ако кашлицата не изчезне след повече от три седмици, определено трябва да се консултирате с лекар. Също така не трябва да отлагате посещението при лекар, ако кашлицата е придружена от силна болка в гърдите, затруднено дишане и дори следи от кръв.

По принцип трябва да се консултирате с вашия лекар, ако забележите нови или влошаващи се състояния, които съпътстват кашлицата ви.

Много е важно, на първо място, да се идентифицира основната причина за този симптом и да се справите с него и успоредно с това да премахнете самата кашлица. Има много начини и те са доста прости.

Естествени средства за суха кашлица

5 натурални лека за суха кашлица

1. Мед

Не е тайна, че пиенето на топли напитки може да помогне за успокояване на раздразненото гърло. Но те ще бъдат още по-ефективни, ако към тях добавите мед. Този продукт може да намали възпалението, тъй като има противовъзпалителни свойства.

Ако не обичате топли напитки, просто изяждането на лъжица мед може да ви помогне да успокоите сухата кашлица, особено преди лягане.

2. Лимон

Колкото и полезен да е медът сам по себе си, общоизвестно е, че комбинирането на мед и лимон в гореща вода може да бъде особено полезно за облекчаване на симптомите на упорита суха кашлица. Лимонът ще помогне при възпалено гърло или ще укрепи имунната система, или просто ще добави вкус.

3. Бъз

Черният бъз е прекрасно природно средство, което съдържа естествени вещества, наречени флавоноиди. Те могат да намалят отока, да се борят с възпалението и да подсилят имунната система. Можете да направите отвара от него или просто да го добавите към чай, след като леко го омесите.

4. Физиологичен разтвор

Тъй като сухата кашлица причинява раздразнение и възпаление на гърлото, нещо толкова просто като гаргара може да облекчи усещането за гъделичкане –  и дори не е нужно да тичате до аптеката. Водата и солта ще помогнат. Разредете чаена лъжичка сол в чаша топла вода и правете гаргара редовно (поне 3-5 пъти на ден).

5. Мащерка

Друг природен лек, който облекчава сухата кашлица, е мащерката. Тези зеленчуци могат не само да намалят тежестта на симптомите на кашлица, но и да намалят честотата им.

Какво друго ще помогне при кашлица?

Народните средства са добри, но нека не забравяме медицинските, както и някои джаджи, които ще помогнат.

1. Пастили за гърло

Сухата кашлица може да бъде особено досадна, защото без слуз бронхите поемат основната тежест на удара. За бързо облекчение можете да закупите таблетки против кашлица. Те ще успокоят раздразненото гърло, което причинява суха кашлица, тъй като при смучене на таблетката за гърло тя се разтваря, като на първо място спомага за омекотяване на сухите лигавици, както и за успокояване на гърлото с помощта на лечебни компоненти.

2. Спрей за гърло

Правенето на гаргара или приготвянето на чай с мед не винаги е удобно. Спреят е много удобен за това. Например, може да съдържа прополис, който помага за успокояване на гърлото и го предпазва от вируси.

3. Лекарства против кашлица

Понякога само народните средства не са достатъчни. Сухата кашлица може да бъде толкова упорита и интензивна, че да изисква по-целенасочено лечение – и тук не можете без лекарства.

4. Овлажнител

Да, това не е лек, но е много полезна джаджа, особено при хронична суха кашлица. Тъй като по време на нея се усеща не само силна сухота в гърлото, но и остър вкус, овлажнителят помага за възстановяване на правилния баланс на въздуха, което също има благоприятен ефект върху лигавицата. Той добавя влага към въздуха и често може да осигури облекчение през нощта, когато атаките са особено тежки.

Read Previous

5 съвета, които ще ви помогнат да се възстановите след развод

Read Next

Наръчник за перфектните дънки за различни типове фигури

Most Popular