Ако имате котка, никога не правете това

Според Jaw-Dropping Facts , за да се чувства котката ви комфортно и уютно, тя трябва да има подходяща среда. Точките по-долу ще ви помогнат да избегнете често срещаните грешки и ще направите котката си по-щастлива и по-здрава.

Липса на природа в живота им

Котките са животни, които обичат да общуват с природата. Дори котката ви да остане на закрито, важно е да й дадете възможност да се наслаждава на трева и растения. Например, можете да засадите коча трева в саксия у дома или да купите готови растения.

Не ги кастрирате

Хормоните могат да накарат домашните котки да се опитат да избягат навън в търсене на партньор. Чрез кастриране вие ​​премахвате допълнителния стрес за вашата котка и минимизирате привлекателността на живот на открито.

Токсични стайни растения

Някои растения са токсични за котките. Премахнете ги от къщата или ги поставете в стая, до която котката ви няма достъп. Някои от най-отровните растения включват нарциси, английски бръшлян, азалии, кали, алое, бегонии и фикуси.

Самотата

Повечето котки се наслаждават на компанията си и процъфтяват в създаването на близки връзки с други котки. Ако оставяте котката си сама всеки ден и не можете да й отделите достатъчно време за общуване и игра, помислете за втора котка. Ще се забавляват повече с компания.

Твърде малко време заедно

Противно на мнението на много хора, домашните котки не са самотници. Много котки следват стопаните си от стая в стая, защото очакват компания и любов от тях. Не забравяйте да осигурите на вашия домашен любимец гушкане и редовно социално общуване. Това кара вашия домашен любимец да се чувства по-обичан и обгрижван.

Мръсна тава за отпадъци

Когато котките живеят навън, те имат много чисто пространство, за да скрият изпражненията си или да ги оставят на открито, за да маркират територията си. Въпреки това, ако имате котка на закрито, ваша отговорност е да почиствате редовно нейната тоалетна. Ако не го направите, тя може да не отиде там и ще намери друго място в къщата, за да се облекчи.

Не ги обезпаразитявате и не ваксинирате

Дори ако вашата котка е стайна, тя все пак е изложена на риск от заразяване с паразити и инфекциозни заболявания. За да предпазите вашия домашен любимец, уверете се, че той редовно получава своите ваксинации.

Не правете дома си безопасен за котки

Котките обичат да се катерят по вертикални пространства. Важно е да се уверите, че цялата електроника и елементи на рафтовете са безопасни. Уверете се, че няма разхлабени въжета, пискюли или ивици плат, които биха могли да причинят проблеми на катерещата се котка.

Не ги разресвате

Котките са отлични фризьори и рядко се нуждаят от миене. Вместо да ги къпете, можете да ги четкате редовно. Редовното разресване не само помага да поддържате козината чиста, но също така предотвратява появата на топки косми и укрепва връзката ви.

Малко драскотини

Котките трябва да се чешат, за да поддържат ноктите и мускулите си в добро състояние. Не забравяйте да осигурите на вашия домашен любимец достатъчно чесалки, за да поддържате физическото и емоционалното му здраве.

Оставяте ги сами твърде дълго

По принцип възрастните котки са щастливи да бъдат оставени сами вкъщи за 8-12 часа. Ако ще отсъствате повече от една нощ, помолете приятел да гледа котката ви. Въпреки че вашата котка може да изглежда много независима, оставянето й сама за твърде дълго време може да й причини стрес и безпокойство при раздяла, да не говорим за риска от злополуки или заболяване. Треска, запушване на пикочните пътища и кръвни съсиреци са често срещани спешни случаи за здравето на котките.

Отворени прозорци

Всяка година ветеринарните болници лекуват котки, паднали от голяма височина, често от прозорците на многоетажни сгради. Някои се възстановяват, но за съжаление не всички. Ако живеете в многоетажна сграда, не оставяйте прозорците отворени.

Човешки навици

Знаете ли, че някои човешки навици, като пушене или издаване на силни звуци, могат да бъдат вредни за здравето и благосъстоянието на котките? Ето защо е важно да внимавате, когато каните хора в дома си, тъй като техните писъци или силна музика могат да повлияят негативно на щастието и здравето на вашата котка.

Липса на безопасно място

Котките са много срамежливи животни. Те също са много чувствителни към заобикалящата ги среда и лесно могат да бъдат стресирани. Важно е вашата котка да има безопасно място и няколко места, където да се скрие, когато се чувства уплашена или застрашена.

Липса на умствена активност

Ако вашият котешки приятел обича лакомства, тогава пъзелите с лакомства могат да бъдат много забавни. Телевизията може да бъде чудесно забавление – котките често се радват на видеоклипове, които показват тичащи животни, като птици и мишки или плуващи риби.

Read Previous

12 неща, които вашата котка мрази

Read Next

16 неща, които трябва да правите за котката си по-често

Most Popular