Град за двама: защо търсенето за почивка в Истанбул рязко се увеличи

Невъзможно е да останете безразлични към Истанбул: или се влюбвате в него веднага и завинаги, или „никога повече няма да стъпите там“. И, съдейки по статистиката на Министерството на културата и туризма на Турция, милиони хора обичат този град все повече и повече всяка година. Особено напоследък.

Колко струва Нова година в Истанбул?

Средната сметка за едноседмична почивка в Истанбул за Нова година е около 1500 евро. В същото време началната цена днес не се различава много от средната и е малко над 1300 евро.

И въпреки факта, че цените на хотелите за Нова година се увеличиха с 40–50%, това не се отразява значително на търсенето.

Истанбул е град за пътуване за двама. Според статистиката 73% от хората, които идват на брега на Босфора, са възрастни двойки без деца. И това не е изненадващо: Истанбул е създаден за разходки и дългите разходки с малки деца едва ли ще донесат много удоволствие.

Значителен брой туристи се стремят да посетят града и  заради медицината, предимно за трансплантация на коса или ринопластика.

Тласъкът на медицинския туризъм беше даден от жителите на Близкия изток: дълго време богати хора от Иран, Ирак и други страни в региона идваха тук, за да се консултират с лекари

От Константинопол до Истанбул

Туристите обикновено започват запознанството си с града от района на Султанахмет. Както казват в Anex, това е най-популярният квартал сред туристите, където те предпочитат да се настанят, тъй като почти всички основни атракции са на пешеходно разстояние.

Кварталът Султанахмет е историческата част на Истанбул, разположена на полуостров, измит от води от три страни: на юг – Мраморно море, на изток – проливът Босфора, на север – заливът Златен рог. Всъщност оттук започва историята на Константинопол (предишното име на Истанбул), който през Средновековието е най-големият и богат град в Европа и четири пъти става столица на най-големите империи за времето си – Римска, Византийска, Латинска и Османска.

Градът е основан от древните гърци, но истинският му разцвет започва при римляните. От този период обаче до днес е оцеляло малко: само част от стената на хиподрума (по едно време той е бил вторият по големина в Римската империя) и градските стени. Това не е изненадващо: през цялата си история градът е бил превзет и ограбван няколко пъти. Смята се, че най-големи щети са му нанесли кръстоносците, които превзели града в началото на 13 век и почти напълно го ограбили.

Основната атракция на съвременния Истанбул е Света София. Основана като православна църква във Византийската империя през 537 г., почти 900 години по-късно, след идването на османските турци, тя е превърната в джамия. През 1935 г. Света София получава статут на музей и остава такъв до 2020 г., когато по решение на настоящия глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново става джамия. Това, между другото, налага някои ограничения за посещение: през деня входът на Света София се затваря няколко пъти за молитва, а когато влизате, вече е задължително да свалите обувките си.

Точно срещу Света София има друга светиня на Истанбул – Синята джамия или джамията Султанахмет (всъщност името на района идва от нея). Това е първата най-важна джамия в града (между другото, в Истанбул има общо около 3600 джамии), заради която са разрушени древният римски хиподрум, както и Големият дворец, резиденцията на византийските императори по едно време.

Мястото за изграждането на Синята джамия не е избрано случайно: тя се намира в близост до двореца Топкапъ, който е бил резиденция на султаните на Османската империя до средата на 19 век. Сега огромният дворцов комплекс се счита за един от най-големите музеи в света. А за мюсюлманите това също е символично място: тук се съхраняват мечът и наметалото на пророка Мохамед. Общо експозицията на музея включва около 65 хиляди експоната и това е само част от изложената колекция. Дворецът Топкапъ е най-посещаваната атракция в Истанбул (и втората в цяла Турция) – приема повече от 2 милиона туристи годишно (цената на входния билет за чужденци е 650 лири).

Транспорт в Истанбул

Маршрутът около района на Султанахмет обикновено е стандартен: Света София и Синята джамия, двореца Топкапъ, Египетския пазар или Капалъ чарши. След това препоръчваме да отидете до така наречената модерна част на историческия Истанбул – района на площад Таксим. За да направите това, трябва или да преминете през моста Галата до другата страна на залива Златен рог (където, между другото, можете да се освежите в някой от многото рибни ресторанти), или да пресечете пролива с ферибот.

Между другото, за транспорта. Въпреки факта, че съвременният Истанбул е голям метрополис (само според официални данни тук живеят 16 милиона души), който също се намира на два континента, в Европа и Азия, благодарение на развитата система за обществен транспорт е много удобно да се движите из него.

В същото време Истанбул изглежда разполага с всички видове модерен градски транспорт: метро, ​​трамваи, автобуси, фериботи, градски влакове, фуникуляри, както и метробус – високоскоростен автобус, свързващ европейската и азиатската част на града.

Използването на транспорт е много лесно, основното е да закупите транспортна карта Istambulkart (70 лири). Можете да я използвате, за да платите за пътуване с всякакъв вид транспорт – от метрото и трамваите до фериботите и фуникулярите. В същото време благодарение на Istambulkart вие също ще спестите: например цената на редовен билет за пътуване в Истанбул е 30 лири, а с Istambulkart е 15 лири.

Европа на брега на Босфора

Районът на площад Таксим е един съвсем различен Истанбул, който е коренно различен от това, което туристите виждат в Султанахмет. От времето на Константинопол тук се заселват генуезците (после са заменени от венецианците), така че дори сега, докато се разхождате, неволно се хващате, че сте някъде в Европа, а не в Турция.

За туристите в тази част на Истанбул първото нещо, което ще бъде интересно, е кулата Галата – конструкция, построена от генуезците за контрол на проливите, откъдето се откриват най-красивите гледки към района Султанахмет. Там е и пешеходната улица Истиклял, наричана Истанбулския Арбат, където са разположени много магазини на известни марки. От тук лесно се стига пеша до двореца Долмабахче, друга резиденция на османските султани, която все още се използва за срещи на официални делегации.

Въпреки хилядолетната си история Истанбул постоянно се променя. Само миналата година в историческия център на брега на Босфора на мястото на изоставени складове се появи нов квартал Галатапорт. Всъщност това е круизен терминал за приемане на океански лайнери, но факт е, че самият терминал се намира под земята, а на повърхността има модерен квартал с отлична алея, много кафенета, ресторанти и магазини, с музеи на модерното изкуство и различни инсталации.

Дълго време районът беше затворен за посетители, но сега е едно от най-добрите места за разходка по Босфора, предлагащо красиви гледки както към района Султанахмет с минаретата на Синята джамия и Света София, така и към азиатската част на града с джамията Чамлъджа и телевизионната кула, както и до моста на Босфора.

Read Previous

Почивка в Шри Ланка: най-доброто време на годината и съвети за туристите

Read Next

Как да разберете, че котката ви не ви харесва: 5 знака

Most Popular