Дисбалансът на мазнини и въглехидрати съкращава живота

Експертите са установили как дисбалансът на мазнини и въглехидрати влияе върху продължителността на живота.

Учени от Япония стигнаха до извода, че нарушаването на пропорциите между мазнини и въглехидрати в менюто съкращава продължителността на живота. Те са изследвали данни от повече от 82 хиляди пациенти, сред които 56% жени и 44% мъже. Всички участници разказват колко често ядат и въз основа на тези данни експертите изчислили пропорциите на прости и сложни въглехидрати, както и различни видове мазнини.

Експертите установили, че ако диетите на жените съдържат 66 процента въглехидрати или повече, те са изложени на повишен риск от преждевременна смърт поради каквато и да е причина. В допълнение, здравето на жените било неблагоприятно повлияно от високото съдържание на мазнини в храната.

Мъжете са имали различни резултати: ако са консумирали въглехидрати от 40 процента или по-малко, те са имали повишен риск от ранна смърт, включително рак. Ако диетите на мъжете съдържат поне 34 процента мазнини, те също са имали повишен риск от преждевременна смърт. Дефицитът на ненаситени мазнини обаче също съкращава живота. Експертите препоръчват да се храните балансирано, без да ограничавате приема на въглехидрати или мазнини.

Read Previous

4 начина да се сприятелите с котката си

Read Next

Назоваха продукт, който предотвратява растежа на коремни мазнини

Most Popular