Ето защо котките ядат тоалетна хартия

Понякога нашите котки се държат странно просто заради естествената си природа. И понякога се опитват да привлекат вниманието към състоянието си по този начин.

Разбирането на котките може да бъде много трудно. Интересно защо хищник, дори и домашен, ще се опита да яде тоалетна хартия или салфетки? Много любители на котки обаче ще ви кажат, че точно това им харесва от време на време.

Това само шега ли е или признак на сериозно заболяване? На този въпрос отговаря ветеринарният лекар Евгения Гусева.

Това е просто лов

Както отбелязва специалистът, понякога няма нищо лошо в навика да се яде и да се къса хартия. Случва се така котките да показват природата си.

Факт е, че котките по природа са хищници, които преследват всичко, което се движи. Те са обезпокоени от гълъби зад прозореца, мухи, слънчеви лъчи и крак на собственика. Така че тоалетната хартия може да изглежда привлекателна като обект на игра. Първо, ролката може да се навие. И ако виси, можете да я развие и да я опита.

Добрата новина е, че хартията е безопасна за вашия домашен любимец. Дори ако котката случайно погълне малко парче по време на игра, нищо лошо няма да се случи. Освен ако след това собствениците не трябва да почистят остатъците, разпръснати по пода.

Признак на стрес

Случва се обаче, че трябва да обърнете голямо внимание на такива котешки игри. Факт е, че ако домашният любимец изпитва постоянен стрес и се чувства неудобно, напрежението с течение на времето води до разрушително поведение.

Различни фактори могат да бъдат източник на стрес за вашия домашен любимец. Например:

  • появата на нов член на семейството – дете, възрастен или домашен любимец;
  • пренареждане на мебели в къщата;
  • ремонт;
  • движения;
  • посещение при ветеринарен лекар или фризьор;
  • смяна на храната.

Ето защо, ако внезапно вашата котка внезапно започне да дъвче тоалетна хартия, да ходи до тоалетната на грешното място или да проявява агресия, тогава това е причина да помислите дали има някакви стресови фактори в живота на вашия домашен любимец. Анализирайте живота му и се опитайте да разберете какво точно кара опашатия да се тревожи.

Ако е трудно да разберете това сами, тогава психолозите на животните могат да ви помогнат с това. В крайна сметка, тежкият стрес може да навреди на здравето на всяко живо същество, важно е да помогнете на вашия домашен любимец.

Между другото

Когато котката започне да се дразни, да разкъсва нещата, да ходи до тоалетната покрай кутията за отпадъци, понякога се промъква мисълта: може би просто е била обидена и се опитва да си отмъсти? В действителност животните, разбира се, не могат да отмъщават. Защо вашият домашен любимец всъщност може да започне да се държи по този начин?  Разберете причината час по-скоро.

Общуването с котка може да има благоприятен ефект върху нервната ни система. Както установиха учени от Вашингтонския държавен университет, нашите домашни любимци могат да бъдат универсален антидепресант.

Read Previous

5 начина да удължите живота на вашето куче

Read Next

Какво се случва с куче или котка, ако собственикът пуши в апартамента

Most Popular