Има остров в океана: Каква ваканция предлага Занзибар?

Как Занзибар се превърна в помощ при пандемия

През 2020 г. Занзибар се превърна в истинско спасение за туристическа индустрия. Африканският остров, разположен в Индийския океан, беше първият, който се отвори за туризъм след световния локдаун и хиляди туристи отидоха да изследват тази наистина екзотична дестинация.

„Занзибар беше пълна изненада за  за всички, тъй като много на пазара не бяха готови за тази посока и в началото продаваха обиколки въз основа на рецензии  на чуждестранни сайтове.

Тогава обаче не се изискваха енциклопедични познания: хората, които пропуснаха почивката си в чужбина по време на пандемията, бяха готови да отидат навсякъде и по всяко време. А красивите снимки на райските плажове на Занзибар накараха туристите да вземат по-бързо решение.

Туристите отиват предимно за плажна почивка. В края на краищата на острова, въпреки цялата му красота, плажовете са много различни: има такива, където приливите са изразени и водата пристига на час. Но в края на пътуванията те получиха само добри отзиви: клиентите отбелязаха отлични плажове, океан, залези, сафари на континента, гостоприемство, но най-важното, възможността да променят радикално ситуацията през този период на пандемията.

Туристическата слава на Занзибар в Русия обаче не трая дълго. През април 2021 г., само шест месеца след началото на директните полети, щабът на коронавируса отново затвори острова поради разпространението на южноафриканския щам на инфекцията. Забраната беше в сила до февруари 2022 г. Но дори когато табуто беше премахнато, директните полети до Занзибар никога не бяха възобновени.

В момента броят на стаите на острова не е много голям и хотелите ще се запълнят бързо. Вече масово до Занзибар летят гости от Италия, Франция, Полша, Германия.

Що се отнася до цените, експертите направиха следните изчисления: ако сравним хотели от една и съща верига с еднакъв стандарт на обслужване, тогава Занзибар е по-скъп от Шри Ланка, но много по-евтин от Малдивите.

Занзибар определено ще представлява интерес за тези туристи, които искат екзотични, ярки впечатления, които искат да видят Африка, която преди е била известна само от снимки. Има всички условия за добра почивка – както отлични хотели, така и плажове. Можете също да летите до континента на сафари и да видите африкански животни в естествената им среда.

Периодът от ноември до февруари се счита за най-доброто време за посещение на Занзибар: температурата практически не пада под +30 ° C, океанът е топъл, а краткотрайните дъждове, които са възможни през ноември и декември, не създават неудобства.

Въпреки това, както предупреждават местните, през януари и февруари Занзибар обикновено е много влажен.

Препоръчително е възрастни двойки и младоженци да отидат в Занзибар. Например, във формата на комбиниране на плажна почивка на острова със сафари обиколка на континента. Незабравимите впечатления са гарантирани. Но за двойки с малки деца или хора с някакво остра непоносимост особено към насекоми, е добре да помислят два пъти. Все пак това е Африка, има и комари, и паяци, и прилепи.

И това далеч не е единственото предупреждение към туристите от експерти на туристическия пазар, посетили Занзибар. Все още има много нюанси на архипелага, за които пътниците не мислят, преди да пристигнат на острова, но те могат да засенчат останалите дори в най-луксозния хотел.

Основната характеристика на острова са приливите и отливите, които засягат почти цялото източно и южно крайбрежие на Занзибар. Приливите са много силни – водата може да се отдалечи от брега на 1-2 км. И това не зависи от времето, не от сезона, а от луната: в рамките на 24 часа ще има два отлива и два прилива по цялото източно крайбрежие на Занзибар.

Ето защо, избирайки хотел, може да се сблъскате с факта, че по-голямата част от времето на вашата ваканция ще трябва да плувате не в океана, а в басейна. Хотелите обаче обикновено публикуват график за приливите и отливите на своите плажове, така че плуването в океана ще трябва само да следва рутината, предвидена от природата.

Независимо от това, отливът има своя екзотика: с отдръпването на водата ще бъде възможно да се разхождате по дъното на океана, където остават някои от неговите обитатели – морски звезди, таралежи, корали (така че е по-добре да отидете на разходка със специални обувки).

Също така, при отлив на някои плажове (например на Pwani Mchangani), можете да се разходите до рифа, който се простира на много километри по цялото източно крайбрежие на Занзибар. Местните го наричат ​​аквариум: обикновено идват там, за да стоят до колене във водата и да гледат морския живот – предимно риба, но казват, че понякога под камъните се намират октоподи.

Освен това, след отливи край бреговете се образуват пясъчни брегове с прекрасни гледки и дори цели острови. Поради това, между другото, все още има спор за броя на островите, които съставляват архипелага Занзибар – 75 или 59. В крайна сметка някои от островите са толкова малки, че напълно изчезват при прилив и се появяват само с отливи и отливи.

Има обаче места в Занзибар, където практически няма отливи или те не са толкова силно изразени. Това е северното и северозападното крайбрежие на острова, където се намират плажовете Kendwa и Nungwi.

Read Previous

Какво трябва да знаят туристите, преди да пътуват до Куала Лумпур?

Read Next

Как да изберем хотели в Занзибар?

Most Popular