И Буда е с нас

Друго място за поклонение в Непал е село Лумбини, на около двеста и петдесет километра от Катманду. Именно тук, на границата с Индия, през 6-5 век пр. н. е. е роден принц Сидхарта Гаутама, който по-късно става Буда. По-точно, по-рано това беше територията на Индия и едва през 1856 г. градът стана непалски.

Тук Буда е живял и бил възпитан до двадесет и девет годишна възраст, едва след това напуснал замъка, за да се посвети на духовни търсения. Около двеста години по-късно индийският цар Ашока посетил тези места, построил ступа в чест на Буда и издигнал колона, увенчана с капител във формата на кон. Било през 249 г. пр.н.е. д., но хилядолетие по-късно джунглата поглъща историческите сгради. Едва през 1896 г. ступата е открита от немски археолог. И тогава Лумбини постепенно започва да се възстановява. През 2011 г. градът е признат за “особена зона за развитие”, така че днес тук се провеждат активни реставрационни работи. Всеки квадратен метър се счита за свещен, така че в Лумбини има много поклонници.

Хипопотами и крокодили

Е, още един адрес – вече за любителите на сафарито. На около три часа път с кола от Катманду е малкото селце Саураха. Тук е източната порта към Национален парк Читуан, дом на бенгалски тигри, носорози, хималайски мечки, маймуни и елени. Можете да поръчате екотур до парка, но има възможност да наблюдавате индийски носорози в естествената им среда или да яздите слонове през джунглата. Сафарито в парк Читван е различно от африканското. Няма толкова много шансове да се запознаете с всички местни представители на фауната наведнъж, но впечатленията са гарантирани.

Read Previous

Непал от птичи поглед

Read Next

6 ситуации, в които не бива да си взимате куче

Most Popular