Как да разберете дали на кучето му е студено

Независимо от времето, вашето куче вероятно се радва на дейности на открито, дори през зимата! Но за всеки собственик на домашен любимец е важно да знае кога на кучето му е твърде студено и трябва да влезе вътре. Също така трябва да запомните, че дори кучето ви да остане на закрито, пак може да му е студено.

Всички кучета се нуждаят от защита от студа

Кучетата с гъста козина и косми може да не са толкова уязвими на студа, колкото техните по-малко космати събратя. Но те все пак се нуждаят от защита от студа. Късокосместите кучета, кученцата и малките кучета винаги се нуждаят от допълнителна защита. Фактори като възраст и здравословно състояние също влияят върху способността на вашето куче да издържа на студа.

Треперене

Нашите кучета започват да треперят точно като нас, когато ни стане твърде студено. Треперенето е автоматичната реакция на тялото към студ, начин за повишаване на температурата чрез бързо напрягане и отпускане на мускулите. Ако кучето ви трепери, увеличете стайната температура и му дайте одеяло, за да го стоплите. Ако кучето ви е мокро, веднага го изсушете. Но не забравяйте, че има и други причини, поради които кучето може да трепери: нараняване, силна болка, хранително отравяне, чернодробна недостатъчност или гърчове.

Страхът, например по време на гръмотевична буря или заплаха от други кучета или хора, също може да причини треперене. Понякога кучетата могат да треперят, когато остареят. Треперенето на задните крака е особено често срещано при по-възрастни кучета.

Ако температурата около вашето куче е умерена, но го видите да трепери, не забравяйте да говорите с вашия ветеринарен лекар.

Навити на топка

Друг начин да проверите дали на кучето ви му е студено е да наблюдавате езика на тялото му. Когато се свива на топка, притискайки всичките си крака към тялото си, животното може да се опитва да се стопли. Понякога вашето куче е свито толкова силно, че носът му дори може да докосне задните му крака. Въпреки че това е обичайна позиция за сън, когато вашето куче иска да се настани удобно, това може да е индикация, че му е студено. Това е типична поза за сън за диви животни, която помага да се запази топлината и да се предпазят жизненоважни органи.

Студен на допир

Това е най-бързият начин да разберете дали на кучето ви му е студено. Докоснете ушите на кучето, особено около краищата. Ако усещате студ на допир, то вероятно изпитва дискомфорт, защото тези части на тялото първи губят топлина, когато температурата около него спадне. Други области, които може да са студени на допир, включват лапите и върха на опашката.

Кучето се движи бавно

Когато на кучетата им стане студено, те може да се почувстват неудобно и да започнат да се движат бавно. Ако забележите, че кучето ви е мудно по време на разходка или игра, може би е време да се настаните удобно в къщата. Ако изглеждат летаргични, много сънливи или тромави, най-добре е незабавно да ги затоплите, тъй като това са признаци на хипотермия.

Иска да ви прегърне

Когато е студено, вашето куче ще иска да остане близо до вас. Те ще спят до вас и ще се опитат да се свият на топка, защото искат да се сгушат до друго топло тяло.

Хленчи или лае за студа

Понякога вашето куче ще ви уведоми, че се чувства неудобно на студа. Ако го чуете да скимти или да лае, за да го пуснете, това е знак, че замръзва.

Търси топли места

Друг показател, че на кучето му е студено, е когато го видим да търси убежище в най-топлата част на къщата. Забелязвате ли, че вашето куче винаги лежи пред огъня, до радиатора или в тесен ъгъл? Като седят близо до източници на топлина или на топли места, те се опитват да повишат телесната си температура и да се чувстват по-комфортно.

Вашето куче има ли нужда от пуловер в студено време?

Въпросът, че кучетата се нуждаят от дрехи, не е шега. Много собственици на кучета са виждали своите домашни любимци да треперят от студ през зимата. Някои породи имат по-тънка козина и не са генетично адаптирани към суровите зимни условия. Следователно е напълно нормално кучето да носи дрехи. По-малките кучета, като той териери и чихуахуа, се нуждаят особено много от дрехи, тъй като са по-малко адаптирани към ниските температури. Други податливи породи включват късокосмести кучета като хрътки, които също се нуждаят от защита от студа.

Как да разберете дали на кучето ви му е твърде горещо

Въпреки че е важно да поддържате кучето си топло в студено време, също толкова важно е да му осигурите комфорт в топло време. Честите признаци, че кучето ви се чувства прегряло, включват прекомерно задъхване, лигавене, забавяне или спиране по време на разходка и активно търсене на сенчести места и източници на вода.

Read Previous

5 издайнически признака, че вашето куче е депресирано

Read Next

Какво иска да ти каже една котка с опашката си?

Most Popular