Как да спрем кученцето да дъвче всичко: 4 работни съвета

Кученцата са сладки и игриви същества, които носят много радост на стопаните си. Темпераментът на кучешките бебета варира. Но независимо от характера, всяко кученце, веднага щом започне да ходи и да тича уверено, изучава света около себе си с невероятен интерес. Иска да проучи всичко – да го подуши и… да го вкуси. В този момент се консумират мебели, вещи, декорации и всичко, което се появява по пътя на четириногия любимец.

Какво да направите, ако у дома се появи кученце

Трябва да се подготвите за пристигането на кученце у дома. Новият член на семейството определено ще създаде много проблеми, така че за да не се объркате, трябва да осигурите на себе си и на него подходящи условия. И това не означава да купувате много играчки, храна и памперси. Те също ще са необходими, но не трябва да се съсредоточавате само върху тях. Има три основни правила, с които да започнете живота си с куче.

Освободете време. Първото нещо, което трябва да направите, е да прекарате възможно най-много време с вашето кученце.

Ваксинации. Дори ако кученцето е от добър развъдник, то трябва да бъде заведено на ветеринарен лекар. Специалистът ще оцени здравето на бебето и ще избере подходяща схема на ваксинация. Ако кученцето е на по-малко от три месеца, трябва да се уверите, че животновъдът не е започнал курс на първична ваксинация: тя може да започне, когато кученцето е на 7-8 седмици.

Ограничение на достъпа. Кученцето е любопитен и отзивчив жив организъм. Затова трябва да сте подготвени за неговите шеги: например, поставете всички важни неща, оборудване и кабели по-високо и по-далеч. Определено ще има някои неприятни изненади с такъв нов съсед, дори ако бебето не е капризно, а спокоен малък пумпал, той все още щастливо ще дъвче обувки или ще „изучава“ тапета.

Често поведенческите проблеми при кученцата се появяват, когато те бъдат отнети от майка си и братята и сестрите си твърде рано.

Основното правило при отглеждането на кученце

Има няколко причини, поради които кученцето дъвче мебели и други. Това поведение може да бъде причинено от:

  • никнене на зъби,
  • скука,
  • стрес,
  • любопитство.

Основното правило за отглеждане на кученце е с през първите дни на съвместен живот трябва да похвалите кученцето за правилните действия.

Но обикновено собствениците правят обратното – карат се за некоректните действия. Това е грешка. Плашещите писъци и физическото наказание под формата на удари развиват тревожност в кученцето. Може да се наслагва върху стреса, който кученцето е преживяло преди, защото е било извадено от обичайната си среда и поставено в обстоятелства, в които всичко е ново за него: миризми, предмети и хора, които постоянно се карат и забраняват всичко. Чувството на несигурност може да увеличи „пакостите“ на животното.

Като възнаграждава приемливото поведение, кученцето, напротив, по-добре и по-бързо ще разбере какво иска собственикът от него.

Такова обучение ще помогне на домашния любимец да научи, че „вкусно“ се дава за конкретно действие и ще даде стимул да се опита да го повтори. Колкото по-често давате награди за похвала, толкова по-рядко вашият домашен любимец ще прави грешки и ще се разсейва от неодобрително поведение. Това ще започне да формира основна дисциплина.

Какво да направите, ако вашето кученце дъвче и хапе всичко: 4 работещи съвета

За да не се стигне до ситуация, в която кученцето „убива“ всичко в апартамента, включително нервната система на собствениците, по-добре е незабавно да се свържете с водач на кучета.

1. Използвайте играчки за дъвчене

Една от причините, поради които кученцето охотно дъвче мебели, е никненето на зъби. През този период то спешно трябва да дъвче нещо твърдо, защото венците са много сърбящи. Какво трябва да дадете на вашето кученце да дъвче, за да спасите нещата?Играчките за дъвчене са подходяща алтернатива. Важно е да ги предоставяте на вашето кученце всеки път, когато започне да проявява интерес към мебелите, и не забравяйте да го възнаградите за избора на играчка.

2. Създайте правилното пространство за дейност.

Както вече отбелязахме, стресът, скуката и любопитството също са в списъка с причини, поради които кученцето дъвче тапети, любимата ви постелка за йога или яде бижутата ви. За да спасите вашите неща и самия домашен любимец от неприятности, осигурете на кученцето достатъчно пространство за игра и активност, доброволно му дайте различни предмети за „изучаване“. Разнообразието ще осигури изместване на вниманието на вашия домашен любимец, което означава, че няма да му позволи да скучае и ще намали вероятността от разрушително поведение.

Ако кученцето вече е излежало 2-седмична карантина у дома и можете да го разхождате навън, не трябва да му забранявате да души листа, буркани и всякакви други предмети. Ако е ясно, че кучето на другия собственик е дружелюбно, няма смисъл да се пречи на кученцето да я опознае.

3. Не провокирайте кученцето

Кученцето все още не знае как да устои на изкушенията. Ето защо, на въпроса: „Какво да направите, ако кученце дъвче обувките ви?“ Отговорът е доста подходящ: „Защото е в непосредствен достъп.“ В крайна сметка това е истинска провокация за домашен любимец, който все още не е развил нежелани модели на поведение. Същото важи и за храна, телефони, зарядни и други неща.

4. Обръщайте повече внимание

Кученцата се нуждаят от постоянно внимание, но е важно не само да им давате атрактивни заместители, но и да ги обучавате в процеса на съвместна игра: по този начин упражненията ще бъдат по-добре научени.

Read Previous

Възможно ли е да си вземете куче, ако вече имате котка и как да се сприятелявате с домашни любимци

Read Next

Хранителни добавки, които не трябва да са в аптечката на вашия домашен любимец

Most Popular