Кои породи котки са с добро здраве?

Благосъстоянието на котката до голяма степен зависи от усилията на собственика. Въпреки това, има характеристики на породата, които правят животните особено силни.

Котките, като хората, могат да се разболеят, дори ако собственикът се опитва много да осигури на своя домашен любимец комфортен и безопасен живот. Разбира се, усилията на човек определят преди всичко колко често животното ще се сблъсква с болести.

Има обаче и неща, които не можем да променим. Както знаете, различните породи имат свои собствени характеристики от раждането. Има ли котки, които могат да се похвалят с добро здраве? На този въпрос отговаря ветеринарният лекар Татяна Любимова.

Сибирската е порода котки, която се е формирала по време на еволюцията, без човешка селекция. В исторически план те са били принудени да оцеляват в тежки условия. Следователно само най-силните са оцелели и са оставили потомство и това се е отразило на здравето на всички представители на породата.

Сибирската котка в наши дни също може да се похвали с отлично здраве. Въпреки това, както всички котки, тя все още може да получи уролитиаза. Следователно собственикът все пак трябва внимателно да гарантира, че неговият домашен любимец пие достатъчно вода. Добре би било от време на време да водите домашния си любимец на профилактичен преглед при ветеринар.

Бирманската котка се счита за истинска местна порода и може би е една от малкото породи, които рядко имат генетични заболявания. Въпреки това, когато купувате коте, все пак би било добра идея да погледнете документите и да поискате от развъдчика генетични тестове на родителите.

Норвежката горска  е порода, родствена на сибирската. Преминала през вековното училище за оцеляване, норвежката котка има и добро здраве. Въпреки това, някои екземпляри могат да бъдат предразположени към болестта на Андерсен. Ето защо, ако решите да си вземете такъв хищник, редовно проверявайте параметрите на черния дроб.

Както отбелязва ветеринарният лекар Евгения Гусева, нито една от породите котки не може да претендира за статут на дълголетник. Все пак здравето на всеки домашен любимец е индивидуално и зависи от много фактори.

„Случва се дори котка от порода, предразположена към заболявания на бъбреците и пикочната система, да живее много дълго“, отбелязва специалистът.

Въпреки това, сред тези, които обикновено могат да се похвалят с добро здраве, могат да се разграничат метисови котки , тоест представители на смесени породи.

Между другото

Има породи котки, които, напротив, се нуждаят от специално внимание. Например, всички така наречени „голи“ котки. Факт е, че кожата им отделя специален секрет, който увеличава риска от кожни заболявания.

Read Previous

Шри Ланка: 6 най-добри места за различни празници

Read Next

3 правила за избор на име за котка

Most Popular