Легендарната Казабланка

Идеалният вариант за туризъм в Мароко, според експертите, е да се комбинират плажни и туристически почивки, като е по-добре да прекарате по-голямата част от времето в пътуване из страната. Най-доброто място да започнете вашето пътуване е Казабланка. Името ѝ се превежда като “бяла къща”. Градът наистина е бял, ту напомня за Ница, ту – за Париж. В Казабланка, както никъде другаде в Мароко, се усеща европейско влияние и това не е изненадващо: почти половината от 20-ти век Мароко е под управлението на Франция. Френският все още се използва почти навсякъде.

За мнозина Казабланка се свързва с едноименния холивудски филм от 1942 г. По едно време лентата спечели три Оскара (включително като най-добър филм), а през 2006 г. неговият сценарий беше признат за най-добрият в историята на световното кино. И въпреки че филмът е заснет в павилиони на Холивуд, а не в Казабланка (в разгара на Втората световна война екипът на филма едва ли би могъл да дойде в Мароко), градът има заведение Rick’s Cafe, чийто интериор напълно повтаря това, в което се развива основното събитие на филмовия екшън.

Rick’s Cafe отваря врати в Казабланка през 2004 г. и се помещава в старо мароканско имение. Мястото винаги е пълно с туристи, така че е по-добре да резервирате маса предварително.

На 15 минути пеша от Rick’s Cafe, на градската алея, се намира главната атракция не само на Казабланка, но и на цяло Мароко – джамията Хасан II. Това е седмата по големина джамия в света, но нейното минаре се счита за най-високото на планетата (210 м). В джамията се допускат немюсюлмани.

Също така в Казабланка се намира най-големият търговски център на целия африкански континент – Morocco Mall.

Read Previous

5 често срещани грешки на туристите в Тайланд

Read Next

Мароко и хотелското обслужване

Most Popular