Мароко като част от Холивуд

Когато пътувате из Мароко, не забравяйте, че тази страна е един вид холивудски клон. Тук почти навсякъде се снимат блокбъстъри. Например Казабланка може да се види във филмите „Мисията невъзможна: Нацията на измамниците“ и „Джон Уик 3“, Танжер – в „Ултиматумът на Борн“ и „007: Спектър“, Есауира – в „Игра на тронове“, а в Сексът и градът Абу Даби всъщност беше Маракеш.

Но истинската “филмова столица” на Мароко е малкото градче Уарзазат в подножието на Атласките планини. Изглежда, че тук Холивуд снима почти всички филми, където има пустиня, древния свят и т.н. И не само това: Уарзазат беше представен на зрителите като Тибет, Египет, Ямайка, Йерусалим и дори Тексас.

Първият филм е заснет тук през 1962 г. – това беше “Лорънс Арабски” и оттогава в района не са останали пейзажи, които по някакъв начин да не са осветени в някои снимки. Няма да се изненадаме, ако се окаже, че всеки от 40-те хиляди жители на града поне веднъж е участвал в епизодите.

Епизоди от филми като Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра, Гладиатор, Александър, Исус от Назарет, Перлата на Нил, Хълмовете имат очи, Шпионски игри са заснети в Уарзазат и околностите. , “Вавилон”, “Принцът на Персия“, „Мумия“, „Моисей“, „Игра на тронове“ и др.

В самия град има Музей на киното, където можете да се разходите из залите, където са се снимали, да видите реквизита на различни снимачни екипи и дори да докоснете нещата, които актьорите са носили на снимачната площадка.

На пет километра от града се намира Atlas Studio – най-голямата филмова площадка в страната. На входа посетителите се посрещат от модел на изтребител F-16, участвал във филма “Перлата на Нил” с Майкъл Дъглас, до него е SUV от филма “Romancing the Stone”, а след това напълно запазен малък павилион, където Мартин Скорсезе снима “Кундун”, след като стана причина да бъде обявен за персона нон грата в Тибет. Веднага след “Тибет” започва “Египет” – има дворци от шперплат, използвани на снимачната площадка на “Астерикс и Обеликс: Мисията на Клеопатра”.

Популярността на Мароко сред холивудските режисьори е лесна за обяснение: местните занаятчии за малък бакшиш ще построят всичко – дори Вавилон, дори Париж от 17-ти век. И също толкова бързо, ако се наложи, ще бъде унищожен. А това, което не е унищожено в киното, ще остане на територията на студиото и ще привлича туристи дълги години, докато напълно се порути.

Read Previous

Цветните градове на Мароко

Read Next

5 мита за грижата за кожата, които се срамувахте да попитате

Most Popular