Могат ли домашните любимци да изпитват любов

Животните не изпитват любов в обичайния смисъл, тъй като това е сложно социално чувство. Въпреки това, те определено имат обич и доверие, а домашните любимци могат да демонстрират емоциите си на собственика си.

Експерт отбеляза, че кучетата и котките са много социални животни и се нуждаят от редовна комуникация. Кучетата имат добре развит език на тялото и изразяват обич по този начин: сплескват уши, облизват носа си, махат с опашка, затварят очи и се отпускат. Те могат също да носят играчки и да си дават корема за галене като знак на любов и доверие.

За котките най-доверчивият знак ще бъде да спят с човек, особено ако домашният любимец лежи близо до главата и шията. Ако котката се приближи, за да бъде погалена и сякаш се блъска, това също може да се счита за израз на любов.

Ако собственикът иска да покаже любовта си към домашния любимец, тогава е по-добре да въздържате чисто човешките начини за изразяване на чувства: не трябва да го стискате, да го разрошвате зад ушите или да го почерпите с храна от чинията си, подчерта ветеринарният лекар. Животните обикновено не обичат докосването на ушите и прегръдките – често в тези моменти те се напрягат и просто търпят.

Заването на храна от масата също е неуспешен израз на любов, защото такава храна подкопава здравето на домашния любимец.

Най-добре е да изберете момент, когато животното не спи и не прави нищо, да го повикате при себе си и да го потупате по гърба. Според експерта това означава предлагане на физически контакт, което е особено важно за котките, които не винаги са готови за комуникация, а чрез ненатрапчиво галене на безопасната зона на гърба собственикът сякаш иска разрешение. Ако животното започне да се търка, мърка и маха с опашка, значи всичко е наред, разменени са „признания“. Обаждането, галенето и играта с любимата играчка са най-добрите прояви на любов, сигурен е зоопсихологът.

В допълнение към обичта и доверието, животните изпитват широк спектър от чувства, необходими за оцеляването в природата. Например, това е страх, глад, дразнене от неприятни звуци, студена вода, топлина.

Всички социални чувства – срам, вина, скръб – не са характерни за животните. Когато се скарате на куче за съсипан чифт обувки и то сладко натисна ушите си и избяга на мястото си, това е страх, а не вина.”

По принцип стопаните често не разбират любимците си, отбеляза ветеринарят. Например страхът се бърка с агресията. Прост пример е, когато малко чихуахуа привидно смело се втурва към големи овчарски кучета по време на разходка: всъщност животното просто се страхува. От своя страна, ако котка маркира леглото на собственика, това не е отмъщение, а често е страх.

Има случай, когато собственикът на котката има много гъвкав график. Той може да се прибере вкъщи в 17:00 или в два през нощта. Котката изпитва стрес от това, тъй като няма рутина. Животните обичат рутината.

Когато загубят стопанина си или се разделят с него, животните наистина се чувстват тъжни и депресирани, дори се разболяват.

Имаше случаи, когато котките развиват идиопатичен (спонтанен произход) цистит след загубата на собственика или друга котка в семейството. Но всъщност те копнеят за обичайния си живот и за собственика, към когото са свикнали.

Ако има човек, който да общува добре с животното и да го храни вкусно, след известно време то ще се адаптира и ще спре да тъгува около новия си стопанин, заключи ветеринарят.

Ако се наложи за известно време да оставите домашния си любимеш в  хотел, трябва да го подготвите предварително. Любимите играчки, килимче или чесалка ще помогнат за минимизиране на стреса на животното от ново място.

Read Previous

Как да се справите с котешката миризма?

Read Next

5 издайнически признака, че вашето куче е депресирано

Most Popular