Непал от птичи поглед

Туристическата столица на Непал се нарича Покхара, тя е на двеста километра от Катманду. Тъй като пътят минава през планината, ще отнеме около шест часа, за да стигнете до там. Градът е разположен на брега на езерото Фева със спираща дъха гледка към планината. Вече го няма суетенето, което те обзема в Катманду, животът тече бавно и премерено. В Покхара обикновено спират за няколко дни – преди или след прехода през Хималаите. Въпреки че има много хипита, заселили се през миналия век. Те не ходят на планина, те просто живеят в собствена комуна. Така че атмосферата в Покхара е нещо като в Гоа.

Най-добре е да живееш с Фева. Можете да карате по езерото както на автентични дървени лодки, така и на каяци. Ако успеете да доплувате до центъра на язовира, ще откриете малък остров с най-известния местен хиндуистки храм Тал Барахи.

Най-добрата гледка към Покхара е от Шанти Ступа. Но има и друга възможност да погледнете града от птичи поглед: летете над Покхара с парапланер. Това се счита за почти задължителна точка в програмата на всички туристи. Цената на такова забавление е около сто долара за тридесет минути полет.

Полезна информация за туритите в Непал

Националната валута е непалската рупия. Чейнд бюра има почти навсякъде. По-добре е да носите долари със себе си, обменният курс е по-добър, отколкото при обмен на евро. Ако след пътуването ви останат рупии, те трябва да бъдат обменени обратно: износът на националната валута от страната е забранен.

Най-популярният трекинг маршрут е пръстенът около планината Анапурна, който отнема около две седмици. Ако нямате много време, но все пак искате да се разхождате из планините, изберете пистата Горепани – Пуун Хилл. Продължителността му обикновено е от три до пет дни.

Когато пътувате в планината, внимавайте за състоянието си. Ако почувствате гадене, главоболие, ускорен пулс, напуснете маршрута и починете няколко часа в най-близката къща за гости. Или слезте петстотин метра по-надолу и изчакайте подобряването на благосъстоянието си.

В Непал определено трябва да купувате неща, изработени от кашмир. По-добре е да пазарувате в специализирани магазини и фабрики. На пазарите има голяма вероятност за покупка на фалшификат. Въпреки че справедливо трябва да се отбележи, че тези стоки са с отлично качество, но са евтини – в района на десет до петнадесет долара за шал. Също така в Непал купуват пеещи купи, медни гривни и вкусен високопланински чай.

Read Previous

Пътуване до Непал

Read Next

И Буда е с нас

Most Popular