Полезни лайфхакове: Защо да солите дрехите преди пране?

Когато става въпрос за грижа за дрехите, обикновено мислим за пране, сушене и гладене. Има обаче още един интересен метод, който може да ни помогне да подобрим резултатите от него, а именно осоляването на дрехите. Да, странно е. Основното нещо е да направите всичко правилно и тогава всичко ще се получи със сигурност.

Защо да солите дрехите преди пране

И така, защо изобщо да солите дрехите преди пране? Оказва се, че това има няколко причини и научно доказани ползи.

Отлично избелване и отстраняване на петна

Солта е естествен белина и антисептик. Когато солите дрехите, солта прониква във влакната на тъканта и помага за премахването на петна, включително тези от кафе, вино или кръв. Освен това, помага да запазите белите или светлите дрехи ярки и чисти.

Елиминирайте миризмите

Солта има антибактериални свойства, така че осоляването на дрехите може да помогне за премахване на лошите миризми, причинени от пот или други източници. Неутрализира миризмите, оставяйки дрехите свежи и приятни на допир.

Омекотяване

Търговските перилни препарати могат да оставят химически остатъци върху дрехите, които ги правят твърди и по-малко меки на допир. Солта помага за елиминирането на тези остатъци и прави дрехите по-меки.

Как да накиснете дрехите в сол

Първо трябва да приготвите физиологичен разтвор. За да направите това, ще ви трябва гореща вода и морска сол. Оставете солта във вода докато се разтвори напълно. За стандартно машинно пране ще ви трябват около 4 супени лъжици сол на 4-5 литра вода.

Поставете дрехите си във вана или голям съд и го напълнете с приготвения солен разтвор. Оставете дрехите за няколко часа или цяла нощ. Не забравяйте да разбърквате от време на време, така че солта да проникне равномерно във влакната.

След накисване в соления разтвор можете да изперете дрехите си както обикновено с предпочитания от вас препарат. След това изплакнете дрехите в чиста вода, за да отстраните остатъците от сол.

Важно е да се отбележи, че не всички видове тъкани са подходящи за тази обработка. Чувствителните към топлина или цветните тъкани не трябва да се осоляват. Новите дрехи се препоръчва да бъдат проверени за устойчивост на цвета.

Осоляването на дрехите преди пране е прост и достъпен метод, който може да подобри резултатите от прането и грижата за дрехите. Помага за премахване на петна, премахване на миризми и омекотяване на тъканите. Ако искате да постигнете максимален ефект, опитайте този метод и вижте предимствата му.

Read Previous

Какви напитки най-добре утоляват жаждата

Read Next

Любим талисман: Кои породи котки привличат щастие и късмет

Most Popular