Шри Ланка: 6 най-добри места за различни празници

Шри Ланка е остров в Южна Азия, заобиколен от Индийския океан. Правителството на страната обяви предния ден, че Шри Ланка ще започне да издава безплатни визи на граждани на шест страни. Можете да получите разрешение за влизане като част от пилотен проект, който ще продължи до 31 март. Ето кои са най-добрите места за различни почивки в Шри Ланка.

Хикадува

Този курорт се намира в югозападната част на острова. Той е много популярен както сред туристите, така и сред сърфистите. Най-доброто време за посещение е от октомври до май. Плажът Хикадува, който се простира на няколко километра, се смята за един от най-добрите за сърфиране на острова заради силните си вълни. По крайбрежието можете да намерите сърф училища. Както начинаещите, така и професионалистите ще могат да се пробват в него.

В Хикадува идват и водолази, тъй като на няколкостотин метра от брега се намира коралов риф – Национален парк Хикадува. Паркът е дом на различни корали, риби и костенурки.

Освен това, в курорта има много ресторанти с различни ценови етикети. Кухнята е най-често азиатска, с много морски дарове. Изборът на хотели също е голям: от бюджетни до петзвездни.

Уадува

Уадува се намира в западната провинция на Шри Ланка. Това място е по-подходящо за любителите на плажа. Уадува е известен със своите златни пясъчни плажове и  пейзажи с палми. По-добре е да отидете там от октомври до март.

Има много хотели, особено офертите с ол инклузив. Почивките там обикновено са релаксиращи и градът изглежда много тих в сравнение с Коломбо. Но това има своите предимства, защото плажовете не са толкова пренаселени.

Можете да разнообразите почивката си с разходки с лодка, гмуркане и уиндсърф. Има и игрища за тенис, голф и плажен волейбол. Освен това, можете да комбинирате почивка на плажа с екскурзии, тъй като в околностите на курорта има много храмове и манастири, пише Travel Magazine.

Негомбо

Северно от Коломбо, недалеч от летище Бандаранаике, се намира град Негомбо, който е един от най-големите градове в Шри Ланка. Времето там е еднакво подходящо  почти през цялата година.

Заради близостта си до летището, този град често се използва като транзитен пункт, така че много хотели са построени там. Морето в този район обаче е бурно, а кайтсърфът и уиндсърфът са популярни водни дейности.

Много хора идват в Негомбо за риболов. Можете също да посетите голям пазар за морски дарове там или да отидете на море с професионални рибари.

Тринкомали

Този пристанищен град се намира на 240 км от Коломбо, на североизточното крайбрежие на острова. Там има много по-малко туристи заради разстоянието от летището, но има своите предимства. По-добре е да отидете там от март до август.

Климатът в Тринкомали е по-сух и горещ, но мястото се отличава с красива природа – високи палми, бял пясък, спокойно море, насечено крайбрежие с острови и корали.

Гмуркането с шнорхел на местния риф са популярни сред туристите. А през пролетта и лятото можете да видите китове. Тук се посещава и националния парк Сомаватия, където можете да видите слонове. В допълнение, Тринкомали е много подходящ за деца заради безопасното влизане във водата.

Самият град е интересен с уникалната си архитектура: има както мюсюлмански, така и индуистки и будистки храмове. Курортът разполага с петзвездни хотели, но повечето почивки са по-бюджетни.

Тангале

Тангале е голям град в южната част на острова, известен с дългите си плажове. Намира се в залив, така че морето там е спокойно. Високият туристически сезон започва през ноември и завършва през април.

Тангале е подходящ за тези, които обичат гастротуризма, защото има голям брой различни заведения, включително гурме ресторанти. Курортът ще се хареса и на романтиците, търсещи уединение. Те ще могат да се разходят по дълги, почти пусти плажове или да посетят тропическа гора.

Можете да разнообразите плажната си почивка с гмуркане с шнорхел или да отидете до резервата за птици Каламетия.

Унаватуна

Унаватуна е малко рибарско селище в южната част на острова, близо до по-големия град Гале. Мястото е подходящо за туристи, пътуващи самостоятелно. Там можете да отидете в града, за да видите забележителностите, а след това да се насладите на плажа. Най-доброто време за почивка е от декември до април.

В Унаватуна почти няма скъпи хотели, но през високия сезон може да има много туристи. Спокойното море прави курорта подходящ за семейства. Има добри пясъчни плажове, както и луксозни палмови горички. По брега се простират евтини ресторанти, барове и кафенета, както и магазини за сувенири.

Има възможности за гмуркане, посещение на джунглата и будистки храмове. Можете да отидете на екскурзия до съседния град Гале.

Read Previous

Навиците, които ще поддържат фигурата и здравето след 40 години

Read Next

Кои породи котки са с добро здраве?

Most Popular