Отвореният затворен остров Боракай

Основното богатство на Филипините според експертите е природата. „Филипините са известни със своите кристално чисти води и цветни коралови рифове, така че гмуркането с шнорхел тук е невероятно. Най-добрите острови за това са Палаван, Боракай, Малапаскуа и остров Апо“, казва Павел Неон. И съветва сърфистите да отидат до Siargao, La Union и Zambales.

Планинарството и трекингът също са популярни във Филипините. Сред най-добрите пейзажи и пътеки за изследване професионалистите подчертават активния вулкан Маяон на остров Лусон, хребета Кордилера и остров Миндоро.

Филипинските острови изобилстват от планински реки и водопади, така че любителите на рафтинга също ще намерят нещо по свой вкус. Най-популярните реки са Сибагат, Чиког и Кагаян де Оро. Освен това има много пещери. Едно от тях, с подземната река Пуерто Принцеса на остров Палаван, наистина принадлежи към седемте нови чудеса на света.

Но основният магнит, който привлича милиони пътници от цял ​​свят към Филипините, са известните бели плажове. Най-популярният и красив от тях е на остров Боракай. Това малко парче земя с дължина само седем километра преди пандемията приемаше около 2 милиона туристи годишно.

Островът многократно е признаван за най-добрата плажна дестинация в света. Но такава супер-популярност почти го уби. През 2017 г. президентът на страната Родриго Дутерте след посещение в Боракай го нарече помийна яма, а година по-късно нареди островът да бъде напълно затворен за туризъм. Ходът беше радикален и предизвика критики по света. За разбиране: все едно Тайланд затвори Пукет или Ко Самуи за туризъм, а Индонезия забрани на чужденци да идват в Бали.

Но филипинските власти казаха, че ако не предприемете такава стъпка, тогава милиони туристи скоро просто ще унищожат цялата екосистема на острова. В продължение на шест месеца на Боракай продължи грандиозно почистване – през това време канализационната система беше напълно актуализирана, а някои хотели и ресторанти бяха разрушени.

По времето, когато на чужденците беше разрешено отново да посетят Боракай, на острова имаше едни от най-строгите правила за поведение в страната: достъпът е разрешен само по предварителни списъци и със задължителни хотелски резервации, без партита на плажа и без водни дейности. Въпреки това, малко туристи успяха да оценят „новия Боракай“, тъй като само година по-късно започна пандемията и всички Филипини бяха напълно затворени от чуждестранния туристически поток.

Read Previous

Страната на седем хиляди острова: каква ваканция предлагат Филипините

Read Next

Манила: задръствания, кокосов дворец, аквариум

Most Popular