12 неща, които вашата котка мрази

Котките са много независими и свободолюбиви животни, така че някои действия на хората могат да ги разстроят и изплашат. Това просто ръководство от Jaw-Dropping Facts ще ви помогне да направите живота на вашите космати домашни любимци по-комфортен и без стрес.

Високи звуци

Въпреки че котките чуват ниски звуци толкова добре, колкото и ние, те са много по-добри в улавянето на високи звуци от хората. Техният обхват дори се простира отвъд кучетата. Високите котешки звуци могат да идват по начини, които не очаквате. Сирените на линейките, силната музика, сешоарите, прахосмукачките или дори мелодията на вашия телефон са някои от високите звуци, които котките мразят. Това е още една причина, поради която никога не трябва да крещим на котките си, тъй като това само причинява стрес и безпокойство.

Ниски температури

Котките обичат температури над идеалните за хората. Всъщност котешката козина не е предназначена да предпазва от ниски температури. Напротив, козината им предпазва нежната им кожа от силните горещини.

Вода

Може би си мислите, че котките имат нужда от къпане, но това не е вярно. За разлика от кучетата, котките се мият сами. Много съвременни породи домашни котки произхождат от сухите страни на Близкия изток или Азия. Никой не знае, но теорията е, че липсата на вода по време на размножителния им период ги прави непоносими към намокряне. Въпреки това котката обича да пие прясна вода. Това означава, че ще трябва да осигурявате на котката си прясна вода всеки ден в чист съд. Ако котката ви не пие достатъчно вода, тя може да получи инфекция на пикочните пътища.

Изненади

Вероятно сте гледали видеоклипове на котки, които се страхуват от краставици, но това, от което вашата котка всъщност се страхува не е самата краставица, а фактът, че краставица се е появила до тях, без те да забележат. Котките са склонни да се страхуват от неизвестното, защото то може да представлява опасност или хищник, а в случая с краставица – змия. Въпреки че на някои може да им се стори смешно, изненадите карат котката ви да се тревожи и страхува. Най-добре потърсете други начини да се забавлявате с вашия домашен любимец.

Остаряла храна

Може би си мислите, че сухата или мократа храна ще издържи няколко дни, но това не е така. Котките ядат прясно отворена храна. Но след това няма да я докоснат. Котките трябва да се хранят ежедневно, но не по същия начин като кучетата. Ако котката ви подбира храната, те ви казват, че не я харесват, защото може да е остаряла или не харесват вкуса.

Мръсна тава за тоалетна

Котките са изключително чисти животни и прекарват по-голямата част от времето си в почистване. Те мразят мръсната тоалетна, мръсни играчки или мръсна купа с вода. Ежедневното почистване на тоалетната на вашата котка ще я направи щастлива и тя ще обича да използва тоалетната на правилното място.

Определени миризми

Една от миризмите, които котките не понасят, е бензин. Котките също не могат да понасят миризмата на лук или оцет. Но това не е всичко. Ментолът, зимното зелено и ментата също са миризми, които котките не могат да понесат. Но преди да ви дадем почивка, има още няколко миризми, от които котката ви ще се скрие. Това са лавандула, цитрус, рута, розмарин, мента и канела.

Непознати

Котките не обичат непознати или неочаквани посещения. Те обичат да се чувстват така, сякаш контролират района около тях. Непознатите носят със себе си много нови миризми и знаци, които тепърва ще научават. Котките обикновено се крият, когато са посетени от непознат човек или животно. Въпреки това, ако са били социализирани от детството си, те обикновено нямат нищо против непознатите. Експертите по животни предполагат, че вашите котки трябва да се сближат с приятелите ви, а не обратното.

Липса на рутина

Рутината е много важна, защото котките са чувствителни към промените. Те обичат да контролират средата си и една малка промяна може да ги извади напълно от равновесие. Така че, ако трябва да направите промени в дома си или да се преместите на ново място, не забравяйте да подготвите домашния си любимец предварително.

Возене в кола

Котките не обичат да се качват в колата, защото това нарушава ежедневието им да са на закрито. За разлика от кучетата, които обичат доброто возене с кола, котките са обратното. Те изпитват много стрес, когато са изправени пред неудобни ситуации. Така че, ако трябва да заведете котката си на ветеринар, дайте й удобна кърпа, в която да се сгуши, и след това я поставете в коша. За предпочитане тази, в която са нощували. Това ще ги накара да се чувстват все едно са в собственото си пространство.

Балони

Това е вярно. Котките виждат балоните като заплаха, която не могат да победят. За тях всеки балон изглежда като натрапник, който може да нарани вас или тях. Имайте предвид, че ако котката намери мишка или голямо насекомо, тя има шанс да го победи. А те просто се страхуват от балона.

Позиране за снимки

Ако сте любител на котки, може да сте виждали снимки на сладки котки. Но нека помислим за реалния живот за момент. Вашата котка не иска да бъде принуждавана да позира, нито иска да бъде облечена в костюми за снимки.

Read Previous

От Бъкингамския дворец до Сандрингам: Кралски замъци, обитавани от духове

Read Next

Ако имате котка, никога не правете това

Most Popular