5 навика, които трябва да възпитате у котката си

Когато в къщата се появи коте, освен радостта с него идват  и много проблеми. Ако в началото инцидентно драска мебелите, прави локви по пода и надраскава ръцете ви, с времето всичко това започва да дразни. За да предотвратите вкореняването на лошите навици в котката, тя трябва да се възпитава възможно най-рано.

  1. Да точи ноктите си върху стълб за драскане

Това е заложено в природата – на котките им растат ноктите и те трябва да ги точат. Освен това, те маркират територията си по този начин – на възглавничките на лапите им има жлези, които излъчват характерна миризма, която само животните могат да усетят. Ако не свикнете котето си с чесалка, няма съмнение, че то ще превърне мебелите и тапетите в парцали. Не можете да му се карате за повредените мебели – котките са отмъстителни. Просто трябва да си купите драскалка.

Преди да я купите, наблюдавайте – ако котката остри ноктите си върху килимите, тогава тя се нуждае от хоризонтална драскалка. Ако е на гърба на дивана – вертикална. Има цели комплекси, които включват къща, легло и два вида драскалки. След като монтирате чесалото, поиграйте с котето близо до него, можете да го надраскате с ноктите си – и може би котето ще се присъедини към вас. Добър начин да използвате котешка трева е да я натъркте върху плота и по този начин да привлечете вниманието на котката.

  • Да не бъде агресивна в играта

Кой не е запознат с тази игра, която в началото е забавна – котката изскача и ви напада от всеки ъгъл на апартамента. Веднъж или два пъти е смешно, но когато от време на време острите нокти се забиват в краката или ръцете ви, няма време за шеги. Особено когато малкото сладко котенце се превърне в едър мини тигър. Този лош навик трябва да бъде отбит от самото начало, от ранна детска възраст, в противен случай може да остане с котката за цял живот. Зоопсихолозите съветват: в момента на такава опасна игра котката не трябва да се вика, а да се разсейва. Зоомагазините продават всякакви лакомства за котки (кокоши крака, свински уши и др.). Използвайте и играчки. Ако котката атакува, насочете вниманието ѝ към лакомства, всякакви играчки на връв, въдици и други забавления. Освен това, можете да напръскате ръцете и краката си с аромати, които дразнят котките, като цитруси или бор.

  • Да не се качва на масата

Ако котката ви постоянно се качва на масата, ходи по нея и краде храна, оставена без надзор, трябва да се направи нещо по въпроса. На първо място, не оставяйте изкусително ухаеща храна отворена на масата. И използвайте популярен лайфхак. Вземете хартиено тиксо и го нарежете на малки парчета. Залепете тези парчета по цялата повърхност на масата. Котката ще скочи на масата и ще се опита да ги заобиколи както обикновено. Лапите ще залепнат, а котките мразят това усещане – възглавничките на лапите им са твърде чувствителни. След като се сблъска с такава изненада няколко пъти, котката ще загуби интерес към пребиваването на маса.

  • Да използва котешката тоалетна

Има много методи и теории за приучаване на коте да използва тоалетна, всеки избира според вкуса и темперамента си. Но има техники и правила, които са полезни за всички. Например фактът, че тоалетната трябва да се появи в къщата още на първия ден, заедно с котето. Препоръчително е в началото котето да е в една стая, а не да тича из целия апартамент. И тук трябва да сложите кутия с пълнител. Когато котето направи локва на пода, трябва да го попиете със салфетка и след това да поставите тази салфетка в кутията. Поставете котето в кутията, надраскайте с лапа върху пясъка или друг пълнител. Повтаряйте тази процедура на всеки 2-3 часа. Ако забележите, че котето се гласи да се облекчи някъде на грешното място, пляскайте силно с ръце, след това го вземете и го поставете в кутията.

След като свърши работата си, не забравяйте да го похвалите и да го погалите. Отнесете се сериозно към избора си на котило. Не трябва да е малко, вземете предвид навика на котката да заравя екскрементите си. Обърнете внимание на модерните модели с решетки – те са по-хигиенични, котките не цапат лапите си и не хвърлят отпадъци наоколо. Сега има автоматични конструкции, които сами почистват пълнителя. Но в допълнение към високата цена, такава тоалетна има друг недостатък – може да се включи, докато котката е вътре. И домашният любимец определено няма да хареса това.

  • Да се къпе

Повечето котки не обичат водата . Природата е вградила в техните навици механизъм за самопочистване, те могат да се облизват с часове, почиствайки лапите и козината си. Всъщност водата не е много полезна за тях – козината на животните е покрита със специален лубрикант, от който се нуждаят. Но все пак трябва да миете котка, живееща в апартамент – по-добре е да правите това не повече от веднъж месечно. Трябва постепенно да привикнете котето си към миене. В началото просто го поставете в леген или мивка и си поиграйте с него „на сухо“. След това налейте съвсем малко вода в легена, не повече от 5 см. Използвайте лакомства, коча билка и играчки. Преди къпане е препоръчително да подрежете ноктите на котката и да срешете старателно козината. На дъното на легенчето или мивката на леглото да има кърпа, за която тя може да се вкопчи с ноктите си. По-добре е да къпете домашния любимец с ръкавици, за да предпазите ръцете си. Когато спускате котката във водата, дръжте я за шията или го направете с помощник. Внимавайте водата да не попадне в очите или ушите й. По-добре е да не миете лицето, а да го избършете с кърпа, напоена с вода. Изплакнете шампоана обилно, за да не остане следа. Подсушете котката си с кърпа – повечето домашни любимци се страхуват от сешоар. След къпане не забравяйте да я почерпите с лакомство.

Read Previous

Тайната на котешкия масаж

Read Next

5 начина да удължите живота на вашето куче

Most Popular