5 начина да удължите живота на вашето куче

Можете да дадете на любимия си домашен любимец няколко години живот, ако следвате прости, но работещи правила. Колкото по-рано започнете да се грижите за дълголетието на вашето куче, толкова по-голям е шансът то да доживее до дълбока старост.

Продължителността на живота на кучето е много кратка в сравнение с продължителността на човешкия живот. Според статистиката, домашните любимци живеят около 10-14 години. Дребните породи кучета имат по-голям шанс да станат дълголетници, казват ветеринарите. Колкото по-голямо е кучето, толкова по-висок е рискът от развитие на рак, освен това има значително натоварване на опорно-двигателния апарат и костите се износват по-бързо.

Но това не означава, че ротвайлер или доберман няма да живеят дълъгo. Кучето може да празнува своя петнадесет и дори седемнадесети рожден ден, ако собственикът се грижи за здравето му.

Ето няколко прости правила от експерт.

Следете теглото на вашето куче

Това е много важен момент, за който много собственици забравят. Всяка порода има свои собствени стандарти за хранене, които трябва да се спазват постоянно. Да, кучето наистина никога няма да откаже допълнително парче, такава е природата му. Освен това, има породи, които нямат чувство за ситост, те могат и ядат неограничено.

Ако храните вашия домашен любимец с готова храна, тогава давайте количеството, посочено на опаковката. Съсредоточете се върху активността на животното: ако вашето куче ходи и тича много, тогава порцията може да бъде леко увеличена. Производителите също предписват това.

Ако го храните с естествена храна, тогава всичко е индивидуално. Ветеринарен лекар или водач на кучета ще ви помогне да изчислите нормата. Не забравяйте редовно да претегляте кучето си – всяка порода има свои собствени стандарти.

Ходете много

Кучетата се нуждаят от разходка; това им помага да поддържат физическо и психическо здраве. Именно на улицата животните придобиват нови преживявания, изследват света, укрепват имунитета си и развиват комуникационни умения. Всичко това помага за забавяне на старостта.

Важно: ако имате малко куче, трябва да го разхождате. Няма значение кой живее в дома ви – овчарско куче или кученце: природата диктува на домашния любимец да души, търси и ловува. Всичко това се задоволява с разходка.

Научете нови команди

Кучетата обичат да учат! Когато покажете на вашия домашен любимец нов трик, мозъкът му работи с пълен капацитет. Това е отлична профилактика на различни заболявания на нервната система.

Освен това, повечето команди принуждават кучето да работи с носа си, защото животното посяга към лакомство, което собственика дава като награда. Това също помага на домашния любимец да използва главата си и да помни нови неща. Дори кучето ви да е вече старо, не се отказвайте от обучението. Повярвайте ми, ще му бъде много полезно да научи нов трик.

Отделяйте време на вашето куче

Кучетата са много привързани към собственика си и към другите членове на семейството. Това са животните, които имат нужда от комуникация, връзка и усещане, че са необходими.

Затова се опитайте да играете с кучето колкото е възможно повече, викайте го и го галете нежно. Можете дори просто да кажете нещо на вашия домашен любимец, показвайки, че сте с него сега. Вземете вашия домашен любимец по-често със себе си: на гости, в магазина или на разходка с колата. Всичко това ще му помогне да се чувства по-щастливо и да живее по-дълго.

Ходете редовно на ветеринар

Дори ако животното се чувства добре и не го боли. Лекарят може да открие аномалии в самото начало и ще се справите с просто лечение. Особено важно е да се водят  възрастни кучета за прегледи възможно най-често: тестовете ще помогнат за откриването на онкология в ранните етапи.

Read Previous

5 навика, които трябва да възпитате у котката си

Read Next

Ето защо котките ядат тоалетна хартия

Most Popular