5 съвета, които ще ви помогнат да се възстановите след развод

Експерти предлагат 5 ефективни начина за борба с депресията след развод. Особено ако е било инициирано от вече бившия съпруг и вие не сте били готови за това.

  1. Дайте си време да страдате и да се самосъжалявате

Буквално, потопете се изцяло в скръбта си, почувствайте я с цялото си същество и плачете до припадане! Нека вашите страхове, негодувание и болка излязат наяве. През този период не се опитвайте да се преструвате, че сте добре, не загърбвайте емоциите и чувствата си, не ги пазете дълбоко в себе си.

Потискането на силни негативни преживявания може постепенно да премине от областта на психологията към физиологичната равнина. Тук по-късно възникват здравословни проблеми и  психосоматика.

  • Правете йога и работете върху тялото си

Със сигурност поне веднъж сте чували любимата фраза на спортистите: „Здрав дух в здраво тяло!“Физическата активност и здравото тяло пряко влияят върху психологическото състояние на човека. Раздялата причинява изключителен стрес и безпокойство, с които е трудно да се справите сами.

Редовната йога и упражнения ще помогнат за облекчаване на напрежението. Това не само ще намали стреса, но и ще намали тревожността и ще подобри настроението ви. Американски изследователи са доказали, че йога намалява производството на кортизол, основният хормон на стреса.

  • Опознайте себе си

Разводът е истинска възможност да започнете нов живот, да преосмислите ценностите си и да зададете житейски приоритети. Запитайте се: „Какво обичам? Какво искам аз? Какво ме прави щастлива?

За да се опознаете по-добре, направете няколко писмени упражнения:

Идеална среда

Представете си, че сте заобиколени само от хора, които харесвате. Какви ще бъдат те?

Детска мечта

Помните ли за какво сте мечтали като дете? Какъв искаше да станеш? Може би сте искали много, много сладолед? Отговорете си какво ви попречи да сбъднете детската си мечта? Какво те спира сега?

Перфектен ден

Опишете вашия идеален ден, без да сте ограничени от нищо (нито финанси, нито възможности). Преживейте го във всеки детайл, до всяка минута. Това ще ви помогне да разберете какво наистина искате.

5 живота

Представете си, че можете да живеете 5 различни живота по ваш избор. Какви ще бъдат те? Кой си ти във всеки живот и какво правиш? Изберете този, който ви харесва най-много.

Помнете, че съзнанието определя битието. Това означава, че трябва да се научите да контролирате мислите и емоциите си.

Осъзнайте, че през този период трябва да свикнете да планирате бъдещето си без съпруга си, да изпълнявате собствените си планове, а не съвместните, и да изграждате бъдещия си живот само въз основа на вашите интереси.

Бъдете търпеливи и след известно време ще започнете да усещате всички предимства на развода и ще се научите да използвате свободата си.Приемете развода като шанс, който съдбата ви е дала, за да започнете нов щастлив живот.

  • Отделете време за себе си

Този етап директно следва от предишния: веднага щом разберете какво наистина искате, започнете да действате! Разводът е време за саморазвитие и себеоткриване, така че се възползвайте напълно от него. Водете пълноценен живот: вземете курсове, научете нова професия, променете имиджа си, постоянно бъдете „на публични места“ и установете социални връзки.

След период на живот и приемане на болка, самотата не е най-добрият съюзник. Измислете сценарий за нов живот и започнете да го оживявате красиво и стъпка по стъпка. Радвайте се на приятни епизоди от живота, нови хора и свежи впечатления.

  • Оставете миналото в миналото

Изглежда, че нищо не може да бъде по-просто, защото връзката така или иначе се е разпаднала. Но Капанът е, че съпругът си е тръгнал, а пространството, в което сте живели заедно, остава. И колкото и да се опитвате да започнете нов живот, за стария ще ви напомнят тапетите в апартамента, който сте избрали заедно, или столът, на който съпругът ви е обичал да седи, най-близкото кафене, в което сте ходили през уикендите или вашата „обикновена“ пейка в парка – с една дума всяко малко нещо, дори намерено случайно.

Това означава, че има смисъл поне да обновите обзавеждането или да направите ремонт. Отървете се от всичко, което ви напомня за бившия ви съпруг, отидете в нови ресторанти, кафенета и клубове, намерете обещаваща и интересна работа, създайте нови приятели или в крайна сметка радикално променете мястото си на пребиваване.

Не забравяйте, че не сте длъжни да поддържате отношения с неговите приятели или роднини, ако не искате. Този период може да бъде добро извинение да почистите околната среда и да се отървете от нежелани или неприятни хора. Разводът не е краят, разводът е само началото.

Според наблюденията на учените, нашата памет и сърце са нужни точно 21 дни, за да се „охладите“ към вашата сродна душа и да свикнете с нова ситуация. И тогава всичко е във вашите ръце.

Read Previous

Чанта с косъм: 5 причини да си купите най-нестандартния аксесоар на сезона

Read Next

5 натурални лека за суха кашлица

Most Popular