5-те най-често срещани измами на туристи в Пукет

В популярните курорти на Тайланд можете да намерите различни схеми за измама на туристи от местните жители. Травел блогър предупреди за най-честите трикове.

По-високи цени

Често чужденците получават по-високата цена от местните жители на Тайланд. Например, такава двойна ценова политика често се среща при наемане на жилища, докато пътувате с обществен транспорт. „Тайландските числа понякога се използват в писмена форма – например цената на прясно изцеден сок на пазара ще бъде посочена като 50 бата с числата, с които сме свикнали, а след това ще има друга цена, което означава „20“ на тайландски числа“, обясни блогърът в статия в платформата Zen.

Не връщат депозита

При наемане на жилище в Тайланд почти винаги се плаща депозит, размерът му е равен на сумата за 1-2 месеца пребиваване. Съгласно споразумението депозитът се връща на наемателя след изтичане на договора, но понякога това условие не е спазено.

Това важи особено за така наречените “зимуващи” туристи, които трябва да се връщат у дома и нямат време за процедури. В този случай наемодателят може да започне да забавя връщането на депозита, надявайки се, че наемателите просто ще отлетят. Освен това, понякога наемодателите специално търсят извинение да не върнат депозита – например твърдят, че наемателите са счупили или развалили нещо в апартамента.

Кражба на плажа

Това, според блогъра, е рядкост, тъй като за много тайландци кражбата е нещо изключително долно и срамно. Въпреки това, не всички споделят подобни морални принципи, така че понякога ценностите все пак изчезват от туристите на плажа.

Кражби в къщи

Това също не е най-честият сценарий, но това също се случва в Тайланд. “Логиката на крадците тук е проста – ако туристите наемат къща, която е скъпа за местните стандарти, значи имат пари. Най-често такива епизоди се случват, съдейки по личните ми наблюдения и информация в новините, в Пукет и Патая”, пише блогърът.

Мамят при наемане на кола

При наемане на велосипед, кола или джет е необходимо да оставите депозит в брой. Понякога се случва при връщане на транспортното средство “внезапно” да се открие повреда по него. Схемата е следната: те започват да искат голяма сума пари от клиента, няколко пъти надхвърляща цената на ремонта. За да избегнете подобен сценарий, по-добре е да снимате транспортното средство от всички страни от самото начало.

Read Previous

Съвети за пазаруване в магазини за сувенири в Дубай

Read Next

3 храни трябва да изчезнат от менюто за здрави кръвоносни съдове

Most Popular