6 ситуации, в които не бива да си взимате куче

Колкото и банално да звучи, кучето е не само истински приятел и спътник, но и сериозна отговорност. Този домашен любимец се интересува повече от вниманието на собственика, в сравнение с котките. Следователно определено е невъзможно да решите да станете любител на кучета на базата на емоции.

  1. Липса на време или не зависи от теб, приятелю

Всички кучета по света, независимо от породата и темперамента, имат едно общо нещо – нуждата от внимание. Това са животни-компаньони, които чакат своите хора и често се адаптират към тяхното поведение и дори към ритъма на живот. Например погрешно е схващането, че всички кучета трябва да се извеждат на разходка в 6 сутринта. Животното ще свикне с времето, което човекът му определя. Може да е 10 или 11 часа. Основното условие е да не отлагате паузата с ходене след нощта за повече от 12 часа.

Така че, ако знаете със сигурност, че работният график няма да ви позволи да отделите достатъчно време на кучето или да го вземете със себе си на пътувания, просто не вземете куче.

  • Нуждаете се от мигновени резултати

Кучето е синоним на търпение. Следователно определено не е нужно да очаквате незабавни резултати от него. След едно обучение домашният любимец няма да изпълни командата при поискване и една консултация със зоопсихолог няма да спаси животното от негативни нагласи в поведението. Особено когато става въпрос за куче от приют. Всичко това отнема време.

Кучетата също като децата постепенно усвояват различни видове правила и за кратък период от време, с подходяща грижа, обработват голям слой информация. В същото време отвън собствениците може да не забележат това. Така че за тези, които не са готови за ефекта във времето, е по-добре да се откажат от идеята да си вземат куче.

  • Козината е неприятна

Има различни породи кучета, включително и без косми. Но по-голямата част от кучетата имат различен вид вълнена покривка. Затова просто трябва да се примирите с факта, че с появата на животно в къщата ще има косми  навсякъде: косми понякога ще полепнат по дрехи, мебели, спално бельо и дори в храна.

Ако самата мисъл за това вече ви напряга или е също толкова страшно да си представите как куче, докато си играе, чупи любимата ви ваза или дъвче маратонка от скука, не си взимайте куче.

  • Непрекъснати разходи

Преди да осиновите куче от развъдник или приют, е важно да си отговорите на въпроса: „Мога ли финансово да си позволя това?“. Кучето винаги е източник на големи разходи. И тук говорим не само за закупуване на храна, но и за навременно плащане за профилактика и лечение при ветеринарния лекар, ако нещо се обърка. Всички тези проблеми, като тези на човек, могат да се появят внезапно.

Ако при мисълта за сериозни здравословни проблеми, първото нещо, което ви идва на ум, е решението за евтаназия на домашен любимец, не можете да гледате куче.

  • Социално неодобрение

В света има много любители на кучета, но има и много хора, които са негативно настроени към тях. Това е техен избор, няма да убеждаваме никого.

Ще трябва да проучите правилата за транспортиране на животно в обществения транспорт и правилата за разходка.

Животът в обществото с куче е различен от живота в обществото без него.

  • Кучето не е аксесоар

Чистокръвните кучета често се отглеждат просто защото са красиви. В името на статуса: да се похвали с нов домашен любимец в социалните мрежи и пред приятели. В такива случаи, когато хората вземат животно, без да се задълбочават в особеностите на породата, всичко завършва зле. Особено когато става въпрос за големи кучета.

Read Previous

И Буда е с нас

Read Next

Кучетата са по-засегнати от развода на стопаните си, отколкото котките

Most Popular