8 мита за сухата и мократа храна за домашни любимци

Не трябва да се страхувате от гранулите. Важно е да изберете правилната балансирана храна, която да отговаря на нуждите на животното, казва ветеринарният лекар и зоопсихолог Лидия Лободина.

Лекарят отбеляза, че в практиката си често се сблъсква с митове за сухата и мократа храна, затова реши да разсее най-популярните от тях.

1. Гранулите съдържат хормони, антибиотици.

Съгласно стандартите е забранено използването на хормони и антибиотици при производството на гранулите.

2. Пилето в гранулите причинява хранителни алергии.

Най-алергенният протеин не е пилешкият, а телешкият. Но алергия при животно може да се появи от всеки протеин от животински произход. За всяко животно с алергия това е индивидуално.

3. Зърнените гранули не са подходящи, защото съдържат глутен и предизвикват алергии.

Известни са само няколко случая на чувствителност към глутен при кучета и те са специфични за породата: чувствителна към глутен ентеропатия при ирландски сетери и пароксизмална чувствителна към глутен дискинезия при гранични териери.

4. Суха или мокра храна не трябва да се дава непрекъснато.

Сухата и мократа храна е балансирана диета. Ако храните със суха храна, важно е животното да пие достатъчно вода. Ако храните с мокра храна, храната трябва да е пълноценна, защото има и непълноценни.

5. Сухата и мократа храна не трябва да се смесват.

Може. Но не трябва да храните домашния си любимец по този начин, без да се консултирате с ветеринарен диетолог. При такава диета може да има липса на витамини и минерали.

6. Храненето причинява бъбречни заболявания и уролитиаза.

Има много причини за тези заболявания и не винаги храненето е основното.

7. Котешка храна може да се дава на кучета и обратно.

Нуждите на кучетата и котките са различни, така че храната съдържа различно количество хранителни вещества. Техният дисбаланс и несъответствие водят до сериозни нарушения на органните системи.

8. Храна за кученца или котенца може да се дава на възрастни животни и обратно.

Трябва да купувате храна според възрастта на животното: за кученца и котенца, за възрастни (1-7 години) и възрастни животни (над 7 години). В крайна сметка с възрастта нуждите на тялото се променят.

Read Previous

Катар – екзотична и достъпна дестинация

Read Next

Как да помогнете на вашия домашен любимец в летните жеги

Most Popular