All Inclusive: плюсове и минуси на такава почивка

Предимства и недостатъци на системата ол инклузив: за кого е подходящ този формат?

Представители на туристическия бранш в Турция предлагат да се преразгледа формата на ваканция ол инклузив в хотелите. Според новата опция туристът сам ще избира какви напитки и храни да плаща. Предложеният модел е получил кодовото наименование „плащате толкова, колкото използвате“ и е фокусиран основно върху безалкохолната опция all inclusive. Утвърдената и популярна сред чужденците система ще остане същата. Експерти споделят какво представлява ваканцията ол инклузив, която е много популярна сред туристите от много години, както и плюсовете и минусите на този формат.

Какво е ол инклузив почивка?

“Ол инклузив” е набор от услуги, предоставяни от хотелите. Включва безплатна храна и напитки, както и наличието на други видове услуги заедно с престоя ви. Ол инклузив хотели има в Турция, Тайланд, Египет, България, ОАЕ, Тунис, Испания, Куба, Малдивите и редица други страни.

Какво обикновено е включено в системата ол инклузив:

  • три хранения на ден на блок маса;
  • безалкохолни и алкохолни напитки (обикновено местно производство) от сутрин до вечер;
  • забавления за деца и възрастни: водни пързалки, водни паркове, вечерни шоу програми;
  • достъп до басейни, плажове и спортни игрища;
  • ежедневно почистване на стаите;
  • плажни принадлежности: хавлии, шезлонги и чадъри;
  • безплатен Wi Fi;
  • трансфер от летището и обратно.
  • професионалисти

Най-важното предимство на ол инклузив почивката е, че туристът не трябва да се тревожи за нищо. Основната задача е да изберете подходящ хотел, а туроператорът ще свърши останалото, премахвайки необходимостта да мислите за храна, развлечения и трансфери.

Почивката с ол инклузив е много подходяща за семейства с деца, тъй като този формат включва разнообразни забавления. Освен това, all inclusive е подходящ вариант за туристи с ограничен бюджет за почивка. Дори ако в първите дни от почивката си повечето пари се изразходват за екскурзии и сувенири, никой няма да остане гладен. При другия вариант е по-трудно да се изчислят точно всички разходи в курорта.

Друг плюс е, че често ол инклузив хотелите са доста безопасни.

Mинуси

Има малко недостатъци, но те все още съществуват. Например, еднообразна храна – рано или късно може да ви омръзне храната и напитките на бюфета. Освен това, системата ол инклузив е по-фокусирана върху самообслужването, а хотелските сервитьори присъстват главно само за сервиране и почистване на маси.

Също така, all inclusive предполага график, тоест закуската, обядът и вечерята винаги ще бъдат в определено време.

Друг недостатък е, че ол инклузивът не ви позволява да изпитате пълноценно удоволствието от престоя в друга държава и да опознаете нова култура в детайли, както е при организирането на пътуване сами. През цялата си почивка ще бъдете обвързани с един хотел.

„Ултра ол инклузив“

Има и формат „ултра ол инклузив“ – това е по-усъвършенствана версия на „всичко включено“. Обикновено предлага всички услуги на стандартен ол инклузив плюс допълнителни функции, като 24-часово хранене без обвързване с график, по-богат избор от безалкохолни и алкохолни напитки, включително чужди марки, безплатни а ла карт ресторанти (à la carte), бонуси под формата на безплатни екскурзии, по-богат избор от спа програми и др. Цената за ултра ол инклузив обикновено е по-висока от тази за стандарт ол инклузив.

Read Previous

Саудитска Арабия: Kакви места да видите

Read Next

От Бъкингамския дворец до Сандрингам: Кралски замъци, обитавани от духове

Most Popular