Знаци, че вашият домашен любимец наистина ви обича

Котките не знаят как да ви кажат за любовта си, но по поведението им можете да забележите какви чувства изпитва домашният любимец към собственика си.

Хората изразяват любовта си по различни начини: с мили думи, комплименти, грижи, подаръци и внимание. Ами котките? Нашите домашни любимци, разбира се, не могат да говорят. Но попитайте всеки собственик на котка: понякога изглежда, че те разбират и чувстват не по-малко или дори повече от много хора.

Тези домашни хищници също имат свои собствени начини да покажат своята привързаност и любов към собственика си. Повече за тях разказва ветеринарният лекар Евгения Гурова.

Основното нещо, което трябва да запомните е, че котката е независимо животно, тя отива където пожелае и ходи сама. Не бива да ѝ налагате компанията си.

„Най-често котките искат да осъществят контакт със стопанина си, когато искат да ядат, да играят или просто искат внимание. И ако котката е заета със собствения си бизнес, по-добре е да не ѝ досаждате: подобни признаци на внимание ще предизвикат само безразличие или дори раздразнение“, обяснява специалистът.

Но ако котката дойде при вас сама, донесе играчки, започне да мърка силно и да се опитва да легне върху вас, тогава е време да й дадете няколко минути.

Най-лесният тактилен начин котката ви да покаже любовта си е да се потърка в крака или дрехите ви.

„Котките имат определени жлези на лицето си, които отделят мастна секреция, с която домашният любимец може да маркира предмет или човек“, отбелязва Гурова.

Между другото, по същата причина, характерното „блъскане“ на главата също може да се счита за признак на котешка любов. Така животното се опитва да остави миризмата си върху вас, да ви маркира. Котката може също да се опита да оближе членове на семейството си, защото така майка им се грижи за котенцата.

Ако котката ви не ви позволява да отидете до тоалетната или банята сами, това също може да се счита за признак на специална обич. Това означава, че тя се интересува от това, което правите.

Котешка целувка

Понякога можете да разберете, че вашата котка наистина ви обича, като ви погледне. Психологът по животните Елена Клюсовец обяснява как да хванете такава визуална „целувка“.

За да направите това, собственикът трябва да погледне домашния си любимец леко настрани от разстояние около половин метър. След това трябва да започне да мига бавно. В знак на любов котката ще започне да прави същото.

Между другото, изразът „добра дума радва котката“ работи и в буквалния смисъл. Ако кажете мили думи и комплименти на вашия домашен любимец с тих глас, котката ще започне да примижава и да ви изпраща „целувки“.

Read Previous

3 правила за избор на име за котка

Read Next

Опасни лакомства: какви храни не трябва да давате на котки?

Most Popular