Опасни лакомства: какви храни не трябва да давате на котки?

Ветеринарен лекар Шеляков: сиренето и колбасите причиняват сериозни стомашни заболявания при котките

Някои храни, познати на хората, могат да причинят непоправима вреда на здравето на домашния любимец.

Правилната диета е ключът към здравето и дълголетието на всеки домашен любимец. Балансираната диета има положителен ефект върху състоянието на козината, ноктите и благосъстоянието на котката. Хитрите пухчета обаче се стремят да получат нещо още по-вкусно от ръцете на стопанина си.

Неспособни да издържат на погледа, мнозина се поддават на триковете на своите отделения. Други се тревожат за друг проблем. Активните животни с палав характер са трудни за проследяване, така че те могат сами да откраднат нещо от масата. Но момент на слабост или липса на внимание може да се превърне във фатална грешка.

Михаил Шеляков, ветеринарен лекар от най-висока квалификационна категория, каза ексклузивно на Channel Five с какво не трябва да храните котките и как да спасите домашния си любимец от отравяне.

Какви храни са абсолютно забранени за котки?

Всеки знае, че котката е хищник, така че основата на диетата на косматия домашен любимец трябва да включва месни компоненти. Някои собственици обаче, след като са решили да поглезят своя домашен любимец, му дават онези ястия, които самите те ядат с голям апетит, например шиш кебап. Въпреки факта, че тази храна е месо, тя се абсорбира слабо в тялото на животното.

„Маринованите вече не са точно месо, <…> това са пипер, различни подправки и т.н. Лукът и чесънът са особено нездравословни. Те разрушават червените кръвни клетки. Заради това можете да ги отровите“,  отбеляза ветеринарният лекар.

Голяма изненада за много стопани ще бъде фактът, че е по-добре да не дават на котките прясно и  кисело мляко. Въпреки общоприетия мит, че котката с готовност пие мляко от купа, повечето възрастни котки имат непоносимост към лактоза. Следователно, яденето на лакомства може да причини подуване на корема и диария.

Лакомства като сладолед и кондензирано мляко също е най-добре да се изключат от диетата. Високото съдържание на захар в тях влияе върху метаболитния процес, функционирането на кръвоносните съдове, храносмилателната система и надбъбречните жлези. Не давайте на вашите домашни любимци мазни храни, като  масло. Висококалоричните храни причиняват лошо храносмилане и също така влияят на функцията на черния дроб.

Не трябва да давате на котката си  шоколад, особено тъмните сортове. Яденето на сладкиши може сериозно да повлияе на здравето на вашия домашен любимец.

„Аураминът [ароматното вещество], който се съдържа там, има стимулиращ ефект и подобрява настроението на човека. А за котките е отрова. Тоест, можете да го отровите до смърт. Дори една малка плочка е достатъчна”,  предупреди специалистът.

Що се отнася до плодовете, съдържащи захар, като грозде и  стафиди, те също имат пагубен ефект върху състоянието на домашния любимец. Такива сладки увреждат бъбречната функция. Подобни препоръки важат и за някои други плодове. Например, на котките не трябва да се дава авокадо. Този продукт съдържа опасно вещество – персин, което причинява увреждане на стомаха и сърдечно-съдовата система.

Ако говорим за други продукти, с които собствениците хранят своите домашни любимци от масата, най-опасните са колбаси, сирена и пушени меса. Ако такава храна изглежда нежна за хората, тогава животните я усещат по различен начин. Подобрителите на вкуса и консервантите сериозно влияят върху функционирането на различни системи от органи.

Защо болестите на котките са трудни за лечение

Забранените храни са много опасни за котките, тъй като неправилното хранене може да доведе до сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт.

„Могат да възникнат различни видове нарушения. Да кажем, че стомахът поема най-големия удар. Развиват се гастрити или дори пептични язви, които, за съжаление, трудно се диагностицират”,  коментира специалистът.

Трудностите при идентифицирането на различни проблеми със стомашно-чревния тракт при котките възникват поради факта, че често в първите етапи нищо не показва лошо здраве на домашния любимец.

Ако, например, човек почувства някакъв дискомфорт, притеснява се от оригване или киселини, тогава той отива в клиниката или дори се обажда на линейка, където му се предписва пълен набор от гастроентерологични изследвания. С домашните любимци всичко е много по-трудно.

„Това, което хората правят рутинно и лесно, животните имат свои собствени трудности. Няма начин котка или куче да глътнат ендоскоп. Следователно трябва да се даде анестезия. По принцип такава инвазивна диагностика е напълно възможна. Затова е по-добре това да не се случва. Да не говорим за лечение, самата диагностика е трудна”,  коментира специалистът.

Собственикът трябва да забележи леки промени в поведението на домашния любимец. Сериозни нарушения са:

  • повръщане (и не непременно след хранене, може да се появи сутрин на празен стомах);
  • диария;
  • оригване;
  • промяна в цвета и миризмата на изпражненията;
  • постоянно желание за ядене или, обратно, пълен отказ от ядене.

Всички тези симптоми обаче са присъщи не само на отравяне, но и на паразити, онкология и метаболитни нарушения. Не трябва да се самолекувате, тъй като проблемите само ще се влошат.

Как да спасим котка от отравяне

Методът на лечение на отравяне зависи от това колко време е минало от влизането на токсина в тялото. Ако собственикът забележи, че домашният любимец яде нещо нередно или току-що е погълнал нещо опасно, тогава той може да бъде отстранен от тялото с помощта на прост метод.

„Ако например са минали 10 минути, значи съдържанието все още е в стомаха. <…> Повръщането при животните обикновено се предизвиква от водороден прекис, разреден с вода“,  препоръча ветеринарният лекар.

По този начин по-голямата част от отровата ще напусне тялото сама, позволявайки на вашия домашен любимец да се почувства по-добре. Ако са изминали повече от 30 минути след хранене и храната вече е попаднала в червата, тогава ще трябва да прибягвате до лекарства, за да предотвратите абсорбцията на токсини в кръвта.

„Трябва да вземем като адсорбенти, обвиващи агенти: „Enterosgel“, „Almagel“, „Phosphalugel“. <…> Активният въглен е по-малко полезен при животните, тъй като, първо, уврежда стените на червата. И второ, ефективността му е 20 пъти по-ниска”,  каза специалистът.

Критичният момент настъпва, когато са минали повече от два часа от храненето . По-голямата част от отровата в този случай вече навлиза в кръвта, което води до увеличаване на засегнатата област.

„Тук премахваме само токсичното съдържание от кръвта. Това са антидоти, капкомери”,  предупреди експертът.

Не се препоръчва да извършвате такива опасни процедури сами. По-добре е да покажете болното животно на ветеринарен лекар. Той ще предпише правилния курс на лечение и ще помогне да се премахнат възможните усложнения.

Как и с какво да храним котка правилно

Има няколко правила за правилно хранене на домашен любимец. Храната трябва да бъде:

  • проста (не сервирайте различни гастрономически изкушения от масата);
  • еднообразна (по-добре е да нахраните вашия домашен любимец с един вид храна и да изберете едно нещо – или естествено месо, или суха и мокра храна);
  • „безвкусна“ (без подсладители или консерванти, особено сол, захар и черен пипер).

„Ние (хората) изглежда искаме разнообразие, да опитаме някои деликатеси. И за животните еднаквата храна ще бъде достатъчна: например суха или мокра храна, която е подходяща. <…> Те не се нуждаят от нищо друго, не е необходимо да ги привиквате към продукти, които са напълно безполезни, а може би дори вредни“,  отбеляза експертът.

Въпреки това, когато избирате храна, трябва да вземете предвид характеристиките на вашето животно и да се консултирате със специалист, когато изготвяте диета за вашия космат домашен любимец. Но ако все пак искате да угодите на вашето пухче, тогава е по-добре да си купите лакомство в магазин за домашни любимци.

Read Previous

Знаци, че вашият домашен любимец наистина ви обича

Read Next

Вместо Египет: 5 добри дестинации за посрещане на Нова година на топло и на море

Most Popular