Вместо Египет: 5 добри дестинации за посрещане на Нова година на топло и на море

Египет винаги е бил топ дестинация за новогодишни празници, но тази година популярността му намаля, най-вече заради конфликта по границите на страната с Израел и ивицата Газа. За по-безопасна, но не по-малко приятна почивка хората могат да отидат в поне пет страни, където също е много топло на Нова година и можете да плувате в морето под звуците на фойерверките.

Виетнам

Плажният сезон във Виетнам продължава през цялата година, но в различни части на страната. Въздухът и водата в страната се затоплят до +25…+28 °C. По време на новогодишните празници е най-добре да отидете в курортите Phan Thiet, Phu Quoc и Mui Ne.

Самите виетнамци предпочитат традицията на лунния календар, но не забравят и европейските празници. В същото време, католическата Коледа на 24 декември тук е много по-популярна от Нова година, благодарение на сезонния приток на европейци.

За любителите на релаксираща почивка, снежнобели плажове и синя вода е подходящ островният курорт в Тайландския залив – Phu Quoc. Има и увеселителен парк, наречен VinWonders, където можете да се разхождате, да посетите сафари парк, аквариум и да посетите различни представления.

Муи Не е малък крайбрежен град, който също ще ви позволи да си починете от мегаполиса. Има големи вълни, което го прави удобен за сърф. Основните забележителности на курорта могат да се видят за няколко дни. Сред тях са останките от огромен храмов комплекс, построен преди много векове в чест на бог Шива – кулите Чам на Пошану, фарът Кега и планината Таку.

Освен това, на туристите се препоръчва да отидат в бившата столица на Виетнам – град Хо Ши Мин и да посетят залива Ха Лонг, където са концентрирани повече от 3 хиляди големи и малки острови.

Камбоджа

В допълнение към почивката на морето, Камбоджа има много интересни атракции. На туристите се препоръчва да посетят столицата Пном Пен, за да видят Кралския дворец, който е резиденция на настоящия монарх, Паметника на независимостта, да посетят будисткия храм и Националния музей на Камбоджа.

В Батамбанг има туристическа атракция – влакчето нори, бамбукова платформа с бензинов двигател. През миналия век подобни влакове бяха популярен междуградски обществен транспорт в страната.

Трябва да посетите и свещения град Ангкор, за който много туристи идват в Камбоджа. Това е удивително красив град, който процъфтява от около 9-ти до 15-ти век, в който са запазени руините на множество храмове и сгради от онова време.

Сейшели

Нова година се празнува масово на Сейшелските острови, тъй като празникът се счита за национален. Тази дестинация е подходяща за тези, които искат не само да се отпуснат на плажа, но и да се потопят в атмосферата на зимна почивка. Най-важният атрибут – студът – няма да го има, водата и въздухът ще се затоплят средно до +27…+28°C.

Сейшелските острови се конкурират с Малдивите и Тайланд и в някои случаи почивките там се оказват по-евтини. Обиколката може да включва посещения на уединени заливи, острови за нощни партита, остров Curiosity, където живеят гигантски сухоземни костенурки.

Тайланд

Тайландските курортни хотели организират новогодишни и развлекателни програми за туристите. Нова година се празнува с голям мащаб в Патая и Банкок, но празниците там през периода на Нова година са най-скъпи. Всичко наоколо в столицата блести в ярки светлини, елхите и палмите са украсени в най-добрите новогодишни традиции, коледните базари са отворени. Тези, които обичат да се усамотят на плажа, могат да отидат на слабо населен остров, където ваканциите са по-евтини. В същото време е по-добре да не купувате билети до островите Кох Панган и Кох Самуи, тъй като януари не е сезонът там.

Средната температура на въздуха и водата през зимата в Тайланд е +27…+28°C. В допълнение към плажните почивки, страната изненадва и с местния си колорит. В Банкок можете да посетите Големия дворец и множество храмове на Буда, както и най-известната пешеходна улица в града Khao San, където можете да опитате екзотична тайландска кухня. От столицата се предлага да отидете до средновековния град Сукотай, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Хората идват в Патая за нощен живот, дискотеки и барове. Едно от популярните туристически места е ботаническата градина Nong Nooch. Можете също така да посетите остров Khao Lak с едноименния национален парк, да пренощувате в плаващо бунгало и да посетите Хуа Хин – най-старият курорт в страната, където се намира сегашната кралска резиденция.

Малдивите

Според лунния календар местните жители празнуват Нова година през пролетта, но нощта от 31 декември до 1 януари е предназначена за туристи и млади хора. Там можете да отпразнувате 2024 г. направо на снежно белия плаж. Много хотели организират партита с жива музика, танци и фойерверки на този празник. Ще бъде чудесно да празнувате Нова година насред океана, ако отидете на круиз и посетите отдалечени острови. Според експерти, хотелската база на Малдивите е доста разнообразна. Ето защо можете да изберете хотел според вашия вкус и бюджет. Дейностите на островите включват множество екскурзии, круизи, гмуркане с шнорхел и гмуркане, риболов, наблюдение на костенурки и

Read Previous

Опасни лакомства: какви храни не трябва да давате на котки?

Read Next

Почивка в Шри Ланка: най-доброто време на годината и съвети за туристите

Most Popular