Как да спрем да ядем сладко: 8 ефективни съвета от диетолог

Преяждането със сладко е често срещан проблем за много хора.

Как да спрем да ги ядем? Ето няколко съвета, които могат да помогнат.

Разберете хранителните си навици

Преди да започнете да се опитвате радикално да промените навиците си, важно е да разберете причината, поради която жадувате за сладко. Това начин ли е да се справите със стреса? Или са случайни закуски през целия ден?

Или може би вашият партньор купува различни сладкиши и не можете да се откажете това. Разбирането защо си позволявате сладко ще ви помогне да намерите по-здравословен начин на живот.

Определете целите си за ядене на сладкиши и планирайте как искате да ги постигнете.

Това може да бъде, например, ограничаване на сладкишите до един на ден или пълен отказ от тях за една седмица.

Ще ви кажа, че ми е много трудно да си откажа нещо сладко, затова не се боря, а първо ям здравословна храна от предписаната диета, а след това посягам към магазинните сладкиши (ако имам нужда или наистина го искам).

Това е моята цел: Храня се здравословно, осигурявам си необходимите хранителни вещества, необходими за здравето и имунитета. И на свой ред ям нещо, което не съдържа никакви ценни съставки, а просто е вкусно и ми доставя удоволствие.

Това е моят баланс, а също и начин за намаляване на гликемичния товар на всички храни + сладкиши. Нивата на глюкозата няма да се повишат толкова бързо, защото фибрите, мазнините и протеините, намиращи се в здравословните храни, ще предотвратят покачването им.

Намерете здравословни алтернативи

Вместо да посягате към сладкиши, изберете по-здравословни варианти като плодове. Плодовете ще задоволят нуждата ви от прости захари и в същото време ще ви осигурят редица ценни вещества: витамини, минерали, фибри, антиоксиданти.

Изберете сезонни плодове, особено горски през лятото. По-здравословна алтернатива може да са и фит блокчетата, които са ядки, ленено семе и са подсладени с подсладител, който съдържа по-малко калории от чистата захароза.

Прости десерти като обикновено кисело мляко с мед или смути от фурми и ягоди, или за тези, които обичат да експериментират в кухнята, като брауни със сладки картофи, също са най-добрите варианти.

Избягвайте изкушенията

Правилото е просто. Ако не купуваш, значи нямаш. Нямам = не ям. Затова премахнете сладкишите от кухнята си и избягвайте места, където има много от тях, като магазини за бонбони или хранителни стоки.

Никога не пазарувайте, когато сте гладни, защото бързо ще се озовете на пътеките с бонбони. Гладен ли си? Страхотно. Но все пак избягвайте сладките щандове, защото ще ви изкушат излишно.

Намерете заместващи навици

Вместо да посягате към сладкиши, когато сте стресирани или разтревожени, намерете други начини да се справите със стреса, вместо да ги ядете.

Например, спортувайте или медитирайте, изпийте чаша вода. Изкрещете във възглавницата, поемете няколко вдишвания и направете 10 клякания. Работи!

Потърсете и получете подкрепа

Привлечете подкрепата на семейството и приятелите си, които също искат да ограничат консумацията на сладкиши. Ако никой около вас не планира да промени навиците си към по-добро.

Кажете им за желанието си да се промените и ги помолете за подкрепа, за да не ви изкушават със сладкиши. Въпреки това, ако намерите подкрепа в някого, за да опитате да намалите сладкишите заедно, можете да се мотивирате взаимно, да се хвалите взаимно за малки успехи и да се поддържате взаимно.

Няма да ви навреди да имате плановик или приложение/календар на телефона си, където можете да записвате дори и най-малките намаления в приема на сладкиши. Започнете обаче с намаляване, ограничаване на потреблението им, а не да ги изоставяте напълно, защото ще се пречупите в първия неудачен момент.

Избягвайте ситуации, които ви предразполагат към ядене на сладко

Например, ако знаете, че ще искате нещо сладко, когато се приберете от работа. На връщане изяжте една ябълка и изпийте бутилка вода. У дома започнете да приготвяте вечерята веднага. Не чакайте да огладнеете, за да си спомните колко фантастичен вкус имат сладките.

Пии много вода

Често бъркаме жаждата с глада и ядем сладко, докато всъщност просто трябва да пием вода. Не забравяйте, че напитките със захар не утоляват жаждата ви, а само я засилват. Изпийте чаша-две вода.

Ако през деня вашата диета ви е осигурила необходимата порция диетични фибри, то водата допълнително ще накара фибрите с многобройните си полезни свойства да работят и да изпълняват ролята си.

Тренирайте редовно

Редовните упражнения ще ви помогнат да поддържате здравето и благосъстоянието си и ще намалите изкушението да се отдадете на сладкиши. Разбира се, при условие, че се храните веднага след тренировка и през деня.

Липсата на енергия и в същото време малките порции с ниско съдържание на фибри ще ви накарат да огладнеете, а мозъкът ви ще ви напомни колко фантастични са любимите ви сладкиши. Знаете ли какво е анаболен прозорец?

Знаете ли, че успехът на вашата физика зависи преди всичко от вашата диета?

Помислете за причините, поради които ядете сладко

Понякога яденето на сладкиши е бягство от стреса или безпокойството. Това е разбираемо. В края на краищата вашите черва имат собствена нервна (висцерална) система. Направете списък с хора и неща, които ви пречат да бъдете в зоната на добра енергия. След това помислете какво трябва да направите, за да се отървете от причините за вашето недоволство.

Ако в пристъп на емоции вече искате да хапнете нещо, помислете дали това е каприз или обикновен глад. Яжте здравословна, добре балансирана храна, изчакайте 15 минути, докато хормоните на ситостта достигнат до мозъка ви и след това преценете дали все още искате десерт.

Спазвайки здравословен начин на живот, вие ще контролирате високите нива на инсулин и ще осигурите стабилни нива на кръвната захар.

Опитайте нови храни и вкусове

Като откривате нови вкусове и храни, можете да намалите изкушението си да се отдадете на сладкиши. Светът не свършва с появата на шоколада. Диетичното хранене ще ви помогне да се запознаете със здравословни вкусове и непознати здравословни ястия.

Не забравяйте, че отказването от сладкото е процес, който може да отнеме време и търпение. Не се самокритикувайте, ако им се поддадете. Върнете се отново, за да анализирате 13-те точки, изброени по-горе. Помислете какво се е объркало. Или може би сте успели да ядете здравословни храни и да ядете по-малки порции сладкиши от обикновено. Това вече е успех!

Празнувайте и най-малките успехи, защото тази радост ще ви даде мотивация да правите още повече.

Важно е да не очаквате твърде много от себе си и да не се отказвате, когато възникнат трудности. Вместо това се съсредоточете върху целите си и продължете да работите върху промяната на навиците си.

Ако решите да се откажете от сладкото, важно е да не го правите твърде рязко.

Драстичните промени в диетата могат да бъдат трудни за поддържане и могат да доведат до разочарование и провал. Вместо това постепенно намалете количеството сладкиши в диетата си. Например, опитайте се да ги ядете не всеки ден, а веднъж на два дни или само по време на тренировка, когато имате повишени разходи за енергия.

Никога не замествайте здравословните храни със сладкиши. Вашият патогенен микробиом ще процъфтява с този избор. Осигурете здравословна връзка с храната. Ограничете приема на сладко, но не защото искате да отслабнете. Правете това съзнателно.

Големите количества захар не намаляват риска от много заболявания. Напротив, доближава те до тях.

Спомнете си от колко ценни хранителни вещества се нуждае всяка клетка в тялото ви. Комбинирайте закупените от магазина сладкиши с плодове и зеленчуци

Read Previous

Трябва ли да пиете кафе с мляко – полезно или вредно?

Read Next

Какъв вид кафе можете да пиете сутрин, следобед и вечер?

Most Popular