Как поведението на котката и нейният цвят са свързани

Как цветът на котката влияе на нейния характер? Вярно ли е, че „шафрановите шапки“ са нахални, а трицветните са необщителни? Ето какво казва науката за това.

Всички анимационни котки са червени: Гарфийлд, Котаракът в чизми и дори Леополд. Може би затова има предубедено отношение към „шафрановите пухчета“? Котките от този цвят често се смятат за арогантни и малко глупави, но в същото време много общителни. Има ли истина в това? Ето какво казват проучвания, които разглеждат дали цветът на козината влияе върху поведението на котката.

Червен ген

Това е научно доказан факт: червеният пигмент феомеланин се среща по-често при мъжете. На всеки три джинджифилови котки има само едно коте. Това е генетично обусловено. „Генът на джинджифила“ се намира на X хромозомата, от която жените имат две, а мъжете имат една. Следователно котките се нуждаят от две копия на този ген, за да станат червени, докато котките се нуждаят само от едно.

Може би точно защото червенокосите често са мъже, с техния характер, който е по-дружелюбен, активен и вреден от този на котките, цветът често се свързва с тези качества. Но в този мит, че мъжките котки са много различни по характер от женските, вярва животинския психолог Даниел Уорън-Къмингс.

Цвят и характер

Изследвания на психолози от Калифорнийски университет показа как самите собственици на котки свързват техния характер и външен вид. Изводите бяха следните.

  • Джинджифиловите котки са по-дружелюбни, активни и по-малко срамежливи.
  • Белите  са спокойни, неактивни, смели, но малко резервирани и не се разбират добре с хората.
  • Черните котки нямат никакви особености, които да ги отличават от котките с други цветове.
  • Двуцветните котки  са приятелски настроени и донякъде сдържани.
  • Костенурковите котки  са по-нетърпими, но могат да бъдат обучени.
  • Калико котките са дистанцирани, нетолерантни и не много приятелски настроени.

Не съдете строго

Трябва да се разбере, че в изследването ставаше въпрос само за субективни наблюдения на хората за котките. Дори самото разбиране за това какво е „дружелюбна котка“ може да се различава значително от един собственик до друг.

„ Не бързайте да съдите котката само по цвета на козината й“,заяви авторът на изследването Микел Делгадо. „В края на краищата няма почти никакви доказателства, че разликите в поведението на котки с различни цветове, за които техните собственици говорят, действително съществуват.“

Какво наистина влияе върху поведението

„Начинът, по който котката ще се държи, се влияе от нейната природа (генетика) и възпитание “, каза Уорън-Къмингс. – Но породата – в по-малка степен. Това потвърдиха и изследванията. Повечето породи котки са възникнали по-скоро по естетически, отколкото поведенчески причини.

Но генетиката е много важна. Например смелостта и увереността се предават на животните от техните родители, това е наследствена черта, казва експертът.

„Също така е много важно как котката е социализирана през първите 2-7 седмици от живота си . Това е ключ към това как тя ще се държи в бъдеще, казва Уорън-Къмингс. „Добрият план за социализация е един от най-добрите инструменти за повлияване на поведението на животните.“

Read Previous

Топ 5 на най-вредните храни за кучета

Read Next

Ето защо кучето може постоянно да лае

Most Popular